13 C
Пловдив
неделя, април 14, 2024

Поморие ще събира отпадъци по модела на Парма

Поморие ще реализира пилотен проект за управление на отпадъци – “Холистичен подход за събиране на отпадъците в прехода към кръговата икономика”, информира БНР. Финансирането е от Програма LIFE на Европейския съюз. У нас все още не е въведено правилото “замърсителят плаща”, а с този проект на практика това се случва в Поморие.

Морският град ще приложи добрия опит на италианския град Парма. По италиански модел в Поморие ще бъде разработена и пусната в действие платформа, чрез която гражданите да входират информация за нужните общи или други контейнери. Платформата ще съдържа и информация за дни и часове за събиране за всеки вид отпадък, дати за почистване на улиците и др.

Целта е с активното участие на гражданите, бизнеса и общината да се въведе оптимален график и система за сметосъбиране, а в последствие и третиране на събраните отпадъци.

Related Articles

Безвъзмездно: Предоставиха на НИНКН сграда паметник на културата

НИНКН се връща в сградата на бул. „Княз Ал. Дондуков“ 16. Министърът на културата Кръстю Кръстев я предостави за безвъзмездно ползване от института -...

С близо 2 млрд. лв. финансират приоритетни общински проекти

723 споразумения за 1,942 млрд. лв. със 191 общини са подписани от 13 февруари до днес от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ