21 C
Пловдив
неделя, октомври 1, 2023

Покривът на Община Велико Търново вече произвежда по 100 Kw ток на час

Покривът на Община Велико Търново вече произвежда по около 100 киловата ток на час. Енергията от слънцето покрива 40% от нуждите на общинарите за отопление и охлаждане.

На административната сграда в сърцето на града са монтирани соларни панели. Инвестицията е за почти 180 хил. лв. При максимален капацитет фотоволтаичната централа на сградата произвежда между 12 и 15 мегаватчаса, а в летните месеци, когато денят е по-дълъг, капацитетът е по-голям, похвалиха се от кметството.

В местната власт проучва възможността, включително и с европейско финансиране, да се изграждат подобни соларни централи за собствени нужди и по покривите на други обекти общинска собственост. През последните години местната администрация предприе серия от мерки за енергийна ефективност, които засегнаха всички ясли, детски градини и училища.

Related Articles

До 4 месеца: Северният парк в София ще има скейт зона

До четири месеца ще бъде готов скейт паркът в Северния парк в София. Съоръжението ще има 2 основни секции – „Стрийт“ и „Боул“ –...

Ремонтират художествената галерия в Кюстендил

Община Кюстендил, в партньорство със Столична община и Националната художествена академия (НХА), участват в проект за цялостен ремонт на съществуващата база на галерията "Владимир...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ