19 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Покривът на Община Велико Търново вече произвежда по 100 Kw ток на час

Покривът на Община Велико Търново вече произвежда по около 100 киловата ток на час. Енергията от слънцето покрива 40% от нуждите на общинарите за отопление и охлаждане.

На административната сграда в сърцето на града са монтирани соларни панели. Инвестицията е за почти 180 хил. лв. При максимален капацитет фотоволтаичната централа на сградата произвежда между 12 и 15 мегаватчаса, а в летните месеци, когато денят е по-дълъг, капацитетът е по-голям, похвалиха се от кметството.

В местната власт проучва възможността, включително и с европейско финансиране, да се изграждат подобни соларни централи за собствени нужди и по покривите на други обекти общинска собственост. През последните години местната администрация предприе серия от мерки за енергийна ефективност, които засегнаха всички ясли, детски градини и училища.

Related Articles

Сливен с новоизградена улица

Изграждането на новата улица между булевардите „Бургаско шосе“ и „Хаджи Димитър“ е към приключване, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Остават довършителни работи и...

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ