36 C
Пловдив
петък, юли 12, 2024

Покривът на Община Велико Търново вече произвежда по 100 Kw ток на час

Покривът на Община Велико Търново вече произвежда по около 100 киловата ток на час. Енергията от слънцето покрива 40% от нуждите на общинарите за отопление и охлаждане.

На административната сграда в сърцето на града са монтирани соларни панели. Инвестицията е за почти 180 хил. лв. При максимален капацитет фотоволтаичната централа на сградата произвежда между 12 и 15 мегаватчаса, а в летните месеци, когато денят е по-дълъг, капацитетът е по-голям, похвалиха се от кметството.

В местната власт проучва възможността, включително и с европейско финансиране, да се изграждат подобни соларни централи за собствени нужди и по покривите на други обекти общинска собственост. През последните години местната администрация предприе серия от мерки за енергийна ефективност, които засегнаха всички ясли, детски градини и училища.

Related Articles

Ремонтът на Дунав мост върви по план

В ход е планираният ремонт на Дунав мост. Както бяха направени предварителните разчети за месеца строителните работи се изпълняват без спиране на движението, а...

Ремонтираха още две църкви в община Павел баня

Още две църкви са ремонтирани в община Павел баня, информираха от пресцентъра на администрацията. Православният храм “Свети Димитър” в с. Турия вече е с...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ