22 C
Пловдив
неделя, май 12, 2024

Акция срещу бутафорното озеленяване при нови строежи

София ще се опита да ограничи практиката задължителното озеленяване при ново строителство да се прави с растения в кашпи, които обикновено изчезват от вече пуснатите в експлоатация сгради. С промени в наредбата за зелените площи, които предстои да се гласуват от общинския съвет, се въвеждат изисквания за минимален почвен слой за насажденията, както и минимален обем на пръстта, в която са поставени.

Ограничава се и възможността задължителното озеленяване да се прави по покриви, тераси и върху паркинги, което също е начин за застрояване на по-голяма площ при спазване на нормативите за зеленина.

Освен това се въвежда и изискване при изграждането на големи паркинги към обществени сгради, те да не са асфалтирани, а настилката да е водопропусклива. Ще трябва да се предвижда и озеленяване около местата за паркиране.

Промените в наредбата за озеленяване, предложени от общината и група общински съветници, бяха обявени за обществено обсъждане в началото на май и в момента се обсъждат от комисиите в Столичния общински съвет.

Паркинги с дървета

При изграждането на паркинги за над 50 коли или с площ над 1500 кв. метра се въвежда изискване да се поставя водопропусклива настилка. Между редовете с паркоместа пък трябва да има ивици за засаждане на дървета. Те трябва да са широки поне 80 см.

Резервоари за събиране на дъждовна вода

Новите правила въвеждат и изискване при застрояване в терени над 2 дка задължително да се прави и резервоар за събиране на дъждовна вода, която да се ползва за напояване на растителността към бъдещата сграда.

Промените при компенсаторното озеленяване предвиждат, когато има отсичане на дървета заради строителство, то новите дървета трябва да се посадят от инвеститора в имота, в който са били премахнатите.

Related Articles

Инвестират близо 16 млн. лв. за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027...

Клубът на младия архитект във Варна с Pop-up базар „Бетонови емоции“

Събитието ще покаже възможностите, които бетонът предоставя извън строителството на сгради Pop-up базар "Бетонови емоции" ще се проведе на 11 май във Варна. В продължение...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ