15 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

Изготвят стратегическа карта за шума в Пловдив

Ще замерват шумовите нива от трафика, жп транспорта и промишлеността

Един от най-активно заселените градове у нас след столицата, Пловдив започва изследване относно шума.

Предстои пловдивчани да разберат кой район е най-шумният в града, както и кой е най-големият източник на шум в околната среда. Община Пловдив ще сключи договор с фирма, която да разработи стратегическа карта за шума.

След проведена обществена поръчка заданието ще струва 80 400 лева. В рамките на една година – до юли 2024 г. документът трябва да е готов.

Стратегическата карта за шум (СКШ) трябва да определи степента на шумовото натоварване в околната среда чрез измерване, оценка и картотекиране на шумовите нива. Като основни източници на шум ще се изследват: автомобилният транспорт (интензивният трафик, като се вземе предвид настилката), железопътният транспорт, въздушният транспорт, промишлеността в града и прилежащите зони.

След като се нанесат шумовите нива от различните източници ще се посочат районите с констатирано превишаване стойностите на показателите за шум, които могат да предизвикат вредно въздействие върху здравето на хората.

Анализ ще покаже и до каква степен са ефективни предприетите до момента мерки за ограничаване и намаляване на шума на територията на Пловдив.

Related Articles

Метрото ще се разшири с две станции в „Люлин“

Обявена е процедура за избор на строител Дружеството на Столична община "Метрополитен" обяви процедура за избор на строител на следващите две станции на метрото. Те...

На мястото на бившия Мавзолей в София – временна арт инсталация

В зоната ще се организират тематични публични събития Инсталацията на художника Красимир Терзиев „Между миналото, което е на път да се случи, и бъдещето,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ