18 C
Пловдив
вторник, септември 26, 2023

Пловдив чества 130 г. от рождението на арх. Христо Пеев

Поредното събитие е тематична беседа в емблематичната сграда на фамилия Сопаджиеви

Събитията в Пловдив, посветени на 130 години от рождението на арх. Христо Пеев, продължават. Организаторите – Общински институт „Старинен Пловдив“ и Фондация „Български архитектурен модернизъм“, канят пловдивчани и гости на града на 07.04. от 18:00 ч. на беседа, посветена на живота и творчеството на архитект Христо Пеев.

Модератор е Теодор Караколев, съосновател на Фондация „Български архитектурен модернизъм“. Беседата ще се осъществи в сградата на фамилия Сопаджиеви, проектирана от видния архитект. ул. Тя е на бул.„Княгиня Мария Луиза” № 15 в Пловдив. Входът е свободен!

ЛИЧНОСТТА:

Христо Пеев е първият и единствен архитект, който проучва и документира още от 30-те години изчезващото архитектурно наследство на Стария Пловдив. През 1924 година той се установява в града под тепетата и няколко години по-късно започва да проучва старите възрожденски къщи, прави архитектурни заснемания, събира сведения за обитателите на сградите. Плод на неговите дългогодишни изследвания е капиталният труд – книгата “Пловдивската къща през епохата на Възраждането”, благодарение на която, много забележителни сгради са възстановени в първоначалния си вид, „възкръсват” и къщи, разрушени преди години. И до днес книгата е енциклопедия, ползвана от архитекти, реставратори и строители. Освен проучвател, Христо Пеев е и продуктивен архитект, автор на стотици сгради в Пловдив и околността.

Related Articles

Създават виртуална карта на изоставените училища в България

Продължава работата по българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция, информират от Камарата на архитектите в България. Като част от програмата на...

Пловдив: Работна група чертае визия за Тютюневия град

Проблемите и благоустрояването на емблематичната зона на някогашните тютюневи складове в Пловдив, известна като Тютюневия град обсъдиха на среща представители на НИНКН, Община Пловдив...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ