19 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Пловдив чества 130 г. от рождението на арх. Христо Пеев

Поредното събитие е тематична беседа в емблематичната сграда на фамилия Сопаджиеви

Събитията в Пловдив, посветени на 130 години от рождението на арх. Христо Пеев, продължават. Организаторите – Общински институт „Старинен Пловдив“ и Фондация „Български архитектурен модернизъм“, канят пловдивчани и гости на града на 07.04. от 18:00 ч. на беседа, посветена на живота и творчеството на архитект Христо Пеев.

Модератор е Теодор Караколев, съосновател на Фондация „Български архитектурен модернизъм“. Беседата ще се осъществи в сградата на фамилия Сопаджиеви, проектирана от видния архитект. ул. Тя е на бул.„Княгиня Мария Луиза” № 15 в Пловдив. Входът е свободен!

ЛИЧНОСТТА:

Христо Пеев е първият и единствен архитект, който проучва и документира още от 30-те години изчезващото архитектурно наследство на Стария Пловдив. През 1924 година той се установява в града под тепетата и няколко години по-късно започва да проучва старите възрожденски къщи, прави архитектурни заснемания, събира сведения за обитателите на сградите. Плод на неговите дългогодишни изследвания е капиталният труд – книгата “Пловдивската къща през епохата на Възраждането”, благодарение на която, много забележителни сгради са възстановени в първоначалния си вид, „възкръсват” и къщи, разрушени преди години. И до днес книгата е енциклопедия, ползвана от архитекти, реставратори и строители. Освен проучвател, Христо Пеев е и продуктивен архитект, автор на стотици сгради в Пловдив и околността.

Related Articles

Община Варна започва пълна проверка на жилищния си фонд

Община Варна ще направи проверка и цялостен анализ на жилищния фонд, с който разполага. Обект на проверката ще бъдат ведомствените жилища, както и фонд...

Одобриха визията за новата многофункционална зала в Казанлък

Проектанти на спортното съоръжение са "Киряков Архитекти" Одобриха визията и функционалността на новата спортна зала, която предстои да бъде изградена в Казанлък. На обсъждането на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ