24 C
Пловдив
вторник, септември 26, 2023

Пловдив: Затварят ключови булеварди заради пробива под гарата

Жителите и гостите на Пловдив ще се придвижват по нова схема в района на Централна жп гара в града. До дни започва нов етап в мащабния проект по пробива под гарата. В тази връзка е планирано да се затворят участъци от ключовите булеварди „Васил Априлов“ и „Руски“.

Трасето по бул.“Христо Ботев“ ще минава зад стария паркинг и гарата. Движението в посока изток – запад ще се измести с около 50 метра на юг и ще е между жп линиите и постройките, а в посока запад – изток – през спирката на Централна гара. Предвижда се да има три коловоза, като единият ще е за междуселищните превози.

На практика трафикът ще минава през сегашната автогара за София пред централния вход на гарата. Рейсовете за столицата ще използват платното, което е най-близо до гаровата сграда, а другото ще се приобщи към градското трасе. За да се осигури безопасност на гражданите, се предвижда поставяне на ограждения и затваряне на подлеза между платната. Хората ще могат да ползват подлеза до страничния вход на гарата.

Плановете са в началото на септември да бъде отворено кръговото на Централна гара и така ще бъде възстановено свободното движение към „Руски“ и „Иван Вазов“. Напълно затворен обаче ще остане участъкът на „Васил Априлов“ от колелото на Централна гара до колелото на „Любен Каравелов“, където ще се подменя водопровод и канализация.

Проектното решение на изпълнителя на обекта „Трейс груп холд“ е представено за съгласуване в КАТ Пловдив. Алтернативните маршрути за движение ще бъдат обявени публично веднага след като бъдат одобрени.

Проектът за пробив под Централна гара в Пловдив е на НКЖИ и трябва да приключи в средата на 2024 г.

Related Articles

Пет музея във Варна вече са достъпни за хората с увреждания

Пет отдела на Регионалния исторически музей във Варна - Етнографският музей, Природонаучният музей, музей „Нова история на Варна“, Музеят на Възраждането и Аладжа манастир,...

Създават виртуална карта на изоставените училища в България

Продължава работата по българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция, информират от Камарата на архитектите в България. Като част от програмата на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ