13 C
Пловдив
неделя, април 14, 2024

Пловдив е лидер по брой търговски паркове

11 нови Retail зони са открити в България през 2023 г.

Търговските паркове продължават динамичното си развитие. Статистиката сочи, че през 2023 г. са открити 11 такива на 11 различни локации в страната – три от бранда Holiday Park (Стара Загора, Хасково и Перник), Търговски парк Силистра, Разлог Ритейл Парк, Търговски център Княжево (София), Retail Park Arena – Shumen, Kaufland Retail Park (Сандански), както и по един в Димитровград, Карлово и Несебър. С това общата отдаваема площ на всички действащи търговски паркове в страната към края на изтеклата година е над 501,500 кв. м, разположени в 58 обекта, според актуалния доклад на Colliers.

Търговските центрове в големите градове също процъфтяват като бележат рекорден ръст по отношение на високи заетост, посещаемост, обороти на търговците и наемни нива. Свободните площи в в шопинг центровете варират между 0.1% и 5%. В София заетостта в търговските центрове е почти на пълен капацитет.

Пловдив остава лидер по брой търговски паркове с общо 6 функциониращи с над 70,200 кв.м. отдаваема площ. Усвоените пространства в търговските центрове в града под тепетата за цялата година са над 3,500 кв. м. През изминалата година новите наематели по главните търговски улици на Пловдив заемат 7% от всички площи, а празните пространства спадат до 2%. Наемите регистрират в търговските обекти регистрират значителен ръст, вследствие на стабилния интерес.

Related Articles

До края на април ще е готов новият мост в с. Горна Кремена

Напредва строителството на новия мост в село Горна Кремена на третокласния път III-103 Мездра - Роман в област Враца. До момента е премахнато старото...

Представят обновените музеи – РИМ и РЕМО „Етър“ в Габрово

Представяне на реализираните дейности по обновяването на Регионалния исторически музей и на етнографския музей на открито „Етър“ ще се проведе в понеделник, 15 април...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ