34 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

Плащаме повече за пътуване по магистралите в Гърция и Турция

Комшиите вдигнаха пътните такси от първите дни на 2024

Пътуването през Турция и Гърция вече ще ни струва повече. С около 7,5 процента са увеличени от Нова година пътните такси по магистралите в цяла Гърция, информират гръцки медии.

Министерство на инфраструктурата и концесионерите в страната са се договорили пътните такси да бъдат увеличени на три вноски до 2026 година, като през следващите две години таксите ще нараснат с по два процента.

С новите цени от 2024 година таксите по магистрали като тази от столицата Атина до Солун например ще нараснат от 31,35 евро до 33,75 евро за леки автомобили.

За Атина-Янина ще плащаме вместо сегашните 38,25 евро, вече 41,15 евро, за Атина-Патра броим 12,70 евро, Атина-Каламата – 15 евро и Атина-Ксанти от 37,55 евро става 40,40 евро.

Пътуването по магистрали и мостове в Турция също поскъпва. От 2 януари, влезе в сила увеличение на тол таксите. Ето какво съобщават турските медии, цитирани от БТА. Таксите за магистралите и мостовете над Босфора, управлявани от Главна дирекция „Автомагистрали“, са увеличени средно със 76%, а пътните такси за магистралите и мостовете, управлявани от частни компании, са увеличени средно с 50 процента, посочва бизнес изданието „Дюня“. Преминаването през мостовете „Мъчениците на 15 юли“ и „Фатих Султан Мехмет“ над Босфора в Истанбул вече струва между 15 и 110 турски лири в зависимост от категорията на автомобила (за мотоциклети е 6 лири). Таксите за моста „Явуз Султан Селим“ (т.нар. Трети мост над Босфора) са в диапазона 25 – 275 лири. За преминаване по моста „Османгази“ над Измитския залив ще се плащат между 205 и 920 турски лири, а за моста „Чанаккале 1915“, свързващ европейския и азиатския бряг над Дарданелите, цената варира между 75 и 1400 лири. Според актуалния валутен курс 10 турски лири се равняват на около 0,30 евро.

Related Articles

Изграждат модерен кампус за спортните надежди в Стара Загора

Проект, насочен към спортното бъдеще на Стара Загора, стартираха символично с първа копка двама от зам.-кметовете на общината - Надежда Чакърова и арх. Мартин...

Кампания във Франция „Шофирай като жена!“

Това лято пътният трафик във Франция минава под мотото „Шофирай като жена!“. Кампанията за пътна безопасност набира скорост през юли и е активна особено...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ