10 C
Пловдив
неделя, април 28, 2024

С реновирана фасада и нова дограма е най-старата гимназия в страната

Приключи първият етап от ремонта на Хуманитарната гимназия в Пловдив

В най-старата гимназия в страната – пловдивската Хуманитарна гимназия приключи първият етап от мащабен и дълго чакан ремонт. Сградата, която е една от архитектурните перли на града е с изцяло реставрирана фасада и подменена дограма.

Сега се очаква да бъде подсигурено финансиране за реставрационните дейности вътре в сградата. Първият етап ще включва подмяна на покрива, капандурите и ламаринените обшивки, а след това Западното и Източното крило, съобщи plovdiv24.bg.

Предвидено да се открие цялата носеща конструкция на сградата. След това трябва да се демонтира старото дюшеме, да се обработят дървените носещи конструкции с нужните препарати, гарантиращи пожаробезопасността.

Голяма част дюшемето ще бъде преизползвано, за да не се губи автентичността, а там, където то е похабено или липсващо, ще бъде подменено с ново. Вратите и касите също ще бъдат реставрирани. В Западната част ще бъдат изградени нови санитарни възли на трите етажа.

Към държавата вече е подадена сумата, необходима за продължаване на реставрацията. Вторият етап на ремонта се очаква да започне през лятото, когато приключи учебната година.

Related Articles

Фестивалът LUNAR преобразява най-красивите сгради, паркове и площади в София

В ход е подготовката на третото издание на форума В четири поредни вечери, между 9 и 12 май, артисти от цял свят ще разкажат истории,...

Подписват споразумения с общините за проекти за близо 36 млн. лв.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова започна подписването на споразумения за финансиране на обекти със средства от държавния бюджет по Инвестиционната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ