2 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

От събота започва прокопаване на тунела за разширение на метрото към „Слатина“

От 6 януари ще бъде затворено локалното платно на “Цариградско шосе” между бензиностанция OMV и „Макдоналдс“. Дейностите са за разширение на метрото към „Слатина“ и това налага промяна в организацията на движението.

В площадката, която е под земята, тунелопробивната машина ще бъде внесена първо на части и след това сглобена. Това ще отнеме около 8 месеца. Самата машина тежи 1600 тона и е дълга около 86 метра. За сравнение, тя е дълга почти колкото презокеански пътнически самолет и тежи почти колкото 3 самолета. Само главата на машината е 9,4 метра в диаметър. Това е приблизително ширината на тунела, в който се движат метровлаковете, на които се возим всеки ден в метрото. Машината ще работи денонощно и може да прокопава около 9 метра на ден в зависимост от условията.

На мястото, където движението ще бъде затворено заради площадката, ще има метростанция и подземен буферен паркинг за 250 автомобила. Метростанция 6 от отклонението на третия метродиаметър към ж.к. „Слатина“ ще е разположена под локалното платно на бул. „Цариградско шосе“ между ул. „Йерусалим“ и бул. „Александър Малинов“ срещу УМБАЛ „Св. Анна“.

Отсечката от локалното платно ще остане затворена за около две години и половина. Изграден е и обходен път. Подробна информация за промените в движението и на градския транспорт вижте тук.

Related Articles

Младежи ще изграждат пътека за планинско колоездене във Велики Преслав

Проект на Open Space Foundation 2024 цели да помогне на младежи от Велики Преслав да изградят пътека за планинско колоездене в района. За това...

Представят възможностите за участие в Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България

Възможностите за кандидатстване с проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG VI-A „Гърция – България 2021 – 2027 г.“ ще бъдат представени на информационен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ