32 C
Пловдив
понеделник, юни 24, 2024

От събота започва прокопаване на тунела за разширение на метрото към „Слатина“

От 6 януари ще бъде затворено локалното платно на “Цариградско шосе” между бензиностанция OMV и „Макдоналдс“. Дейностите са за разширение на метрото към „Слатина“ и това налага промяна в организацията на движението.

В площадката, която е под земята, тунелопробивната машина ще бъде внесена първо на части и след това сглобена. Това ще отнеме около 8 месеца. Самата машина тежи 1600 тона и е дълга около 86 метра. За сравнение, тя е дълга почти колкото презокеански пътнически самолет и тежи почти колкото 3 самолета. Само главата на машината е 9,4 метра в диаметър. Това е приблизително ширината на тунела, в който се движат метровлаковете, на които се возим всеки ден в метрото. Машината ще работи денонощно и може да прокопава около 9 метра на ден в зависимост от условията.

На мястото, където движението ще бъде затворено заради площадката, ще има метростанция и подземен буферен паркинг за 250 автомобила. Метростанция 6 от отклонението на третия метродиаметър към ж.к. „Слатина“ ще е разположена под локалното платно на бул. „Цариградско шосе“ между ул. „Йерусалим“ и бул. „Александър Малинов“ срещу УМБАЛ „Св. Анна“.

Отсечката от локалното платно ще остане затворена за около две години и половина. Изграден е и обходен път. Подробна информация за промените в движението и на градския транспорт вижте тук.

Related Articles

Община Русе започва съдебна битка срещу некачествените ремонти на комуналните дружества

Община Русе е предприела мерки за стартиране на поредица от съдебни дела за лошото състояние на инфраструктурата на много места в общината. Това обяви...

Предстои основен ремонт на Музея на мозайките в Девня

Над 5 млн. лв. отпуска Министерството на регионалното развитие и благоустройството за основен ремонт на Музея на мозайките в Девня. Проектът включва конструктивни промени...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ