15 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Отпускат 125 млн. лв. за икономични улични лампи в страната

Отворена е за кандидатстване втората процедура по Инвестиция C4.I3 „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), съобщиха от Министерството на енергетиката. Целта е да се повиши енергийната ефективност чрез технологично обновление и модернизиране на системите за външно осветление, които са собственост на общините в страната. За финансиране на проекти по процедурата могат да кандидатстват всички общини в България. С предвидените по проектите мерки трябва задължително да се постига спестяване на електроенергия с не по-малко от 30%.

От Министерството на енергетиката отбелязват, че уличното осветление е един от големите консуматори на енергия в общините и оказва сериозно влияние на общото енергийно потребление.

Бюджетът за безвъзмездно финансиране по настоящата процедура е в размер на близо 125 милиона лева, от които 20,8 милиона лева са национално финансиране за невъзстановим ДДС. Стойността на проектните предложения може да бъде в диапазона от 100 000 до 2 000 000 лева.

Предложения ще се приемат в продължение на 3 месеца. Срокът за изпълнение на проектите е до 15 месеца от подписването на договор. Въпроси по процедурата могат да се задават до 12 март 2024 г. в информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България – ИСУН 2020. В последната седмица на февруари Министерството на енергетиката ще се проведе информационно онлайн събитие за представителите на общините.

.

Related Articles

Младежи ще изграждат пътека за планинско колоездене във Велики Преслав

Проект на Open Space Foundation 2024 цели да помогне на младежи от Велики Преслав да изградят пътека за планинско колоездене в района. За това...

Две от забележителностите в Севлиево влизат в списъка на стоте национални туристически обекта

Две от забележителностите в Севлиево влизат в списъка на стоте национални туристически обекта. От 1-ви април посетителите на местата от културно-историческото ни минало, ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ