26 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Отпускат 125 млн. лв. за икономични улични лампи в страната

Отворена е за кандидатстване втората процедура по Инвестиция C4.I3 „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), съобщиха от Министерството на енергетиката. Целта е да се повиши енергийната ефективност чрез технологично обновление и модернизиране на системите за външно осветление, които са собственост на общините в страната. За финансиране на проекти по процедурата могат да кандидатстват всички общини в България. С предвидените по проектите мерки трябва задължително да се постига спестяване на електроенергия с не по-малко от 30%.

От Министерството на енергетиката отбелязват, че уличното осветление е един от големите консуматори на енергия в общините и оказва сериозно влияние на общото енергийно потребление.

Бюджетът за безвъзмездно финансиране по настоящата процедура е в размер на близо 125 милиона лева, от които 20,8 милиона лева са национално финансиране за невъзстановим ДДС. Стойността на проектните предложения може да бъде в диапазона от 100 000 до 2 000 000 лева.

Предложения ще се приемат в продължение на 3 месеца. Срокът за изпълнение на проектите е до 15 месеца от подписването на договор. Въпроси по процедурата могат да се задават до 12 март 2024 г. в информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България – ИСУН 2020. В последната седмица на февруари Министерството на енергетиката ще се проведе информационно онлайн събитие за представителите на общините.

.

Related Articles

Съюзът на ландшафтните архитекти отбелязва 20-годишен юбилей

На 14 юни Съюзът на ландшафтните архитекти (СЛА) отбелязва своя 20-годишен юбилей. По този повод се открива изложба на проектите, отличени в конкурса „Ландшафтен...

С над 1 млн. лева: Община Хисаря модернизира Дома за възрастни в Старосел

Община Хисаря започва реализацията на проект по ОП „Национален план за възстановяване и устойчивост“, Компонент „Социално включване“, програма за модернизиране на дългосрочната грижа. Ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ