16 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Отново! Обсъждат наредбата за нискоемисионни зони в София

Наредбата за нискоемисионни зони в София отново влиза за разглеждане от Столичния общински съвет, информират от Столична община. Един от най-наболелите екологични въпроси на София – за ограничаване на най-замърсяващите коли от първи и втори екологичен клас, отново е на дневен ред.

Ето и какво предвиждат промените в Наредбата :

Една от промените предвижда в Зона „Малък ринг“ – между булевардите „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Ген. Скобелев“, „Сливница“ и улица „Опълченска“, от 1 декември 2023 година да влязат в сила ограниченията за най-замърсяващите автомобили от първа екологична група. Година по-късно същите ограничения ще важат и за колите от втора екологична група.

В Зона „Голям ринг“ – оградена от булевардите „Сливница“, „Данаил Николаев“, „Ситняково“, „П.Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х.Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И.Е. Гешов“ и бул. „Константин Величков“, се предвижда да има промени от 1 декември 2025 година. От тази дата ще бъде забранено влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група. А от декември 2027 година – и за тези от втора екологична община.

В първоначалния проект забраната за твърдо битово гориво за цялата община щеше да важи от 1 януари 2030 г., но след разговори между политическите сили в текстовете е записано ограничението да е от началото на 2029 година.

Целта на наредбата за създаването на нискоемисионни зони е да се намалят източниците на замърсяване на въздуха в създадени от общината райони с ниски емисии на вредни вещества. А това да стане като се ограничи движението на моторни превозни средства, категоризирани в екологични групи в определени дни, когато замърсяването на въздуха е най-голямо.

Related Articles

Столична община събира проекти за изпълнение на Плана за интегрирано развитие

Столична община, в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на Програма “Развитие на регионите”...

Събират опасни отпадъци от домакинствата във Варна

Община Варна организира кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Акцията ще се проведе във всички райони на града и ще продължи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ