27 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

Откриват реставрираната Куршум джамия в Карлово

Община Карлово кани гражданите на 13.03. /сряда/ от 11:00 часа на официално откриване на реставрираната Куршум джамия. По време на събитието ще бъдат представени извършените дейности и постигнатите цели, заложени в проект „Консервация, реставрация и експониране на туристическата инфраструктура в община Карлово“. Той е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейски фонд за регионално развитие и чрез финансов инструмент, осигурен от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“. Церемонията ще бъде предшествана от заключителна пресконференция от 10:30 ч. в зала „Васил Караиванов“ в сградата на Община Карлово.

Проектът стана възможен благодарение на близо 9-годишна юридическа битка на Общината за запазването на собствеността над „Куршум джамия“. Сградата, построена през 1485 година, е паметник на културата с национално значение от Османския период от развитието на България.

При проучвания на обекта, ръководени от експерти от Българската академия на науките (БАН) и Националният институт за недвижимо културно наследство, са открити исторически артефакти, които са датирани от Първата и Втората българска държава. Това според експертите говори, че много преди построяването на джамията мястото е определено за изграждане на светилище.

Related Articles

Възможност за участие в конкурса ,,Достъпен град“ за 2025 г.

Конкурсът за наградата "Достъпен град" за 2025 г. вече е отворен за кандидатстване. С нея се отличават градове, които полагат резултатни усилия, за да...

Главният архитект на Гронинген ще изнесе лекция във Варна

Ландшафтният архитект Михийл ван Дрийш от Нидерландия ще изнесе лекция в рамките на второто издание на проекта „Форум за Варна - добрите примери”. Неговата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ