13 C
Пловдив
неделя, април 14, 2024

Откриват реставрираната Куршум джамия в Карлово

Община Карлово кани гражданите на 13.03. /сряда/ от 11:00 часа на официално откриване на реставрираната Куршум джамия. По време на събитието ще бъдат представени извършените дейности и постигнатите цели, заложени в проект „Консервация, реставрация и експониране на туристическата инфраструктура в община Карлово“. Той е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейски фонд за регионално развитие и чрез финансов инструмент, осигурен от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“. Церемонията ще бъде предшествана от заключителна пресконференция от 10:30 ч. в зала „Васил Караиванов“ в сградата на Община Карлово.

Проектът стана възможен благодарение на близо 9-годишна юридическа битка на Общината за запазването на собствеността над „Куршум джамия“. Сградата, построена през 1485 година, е паметник на културата с национално значение от Османския период от развитието на България.

При проучвания на обекта, ръководени от експерти от Българската академия на науките (БАН) и Националният институт за недвижимо културно наследство, са открити исторически артефакти, които са датирани от Първата и Втората българска държава. Това според експертите говори, че много преди построяването на джамията мястото е определено за изграждане на светилище.

Related Articles

Варна: Предстои ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни

Предстои основен ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ във Варна, информират от администрацията. Проектът ще се финансира с европейски средства...

Сливен с новоизградена улица

Изграждането на новата улица между булевардите „Бургаско шосе“ и „Хаджи Димитър“ е към приключване, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Остават довършителни работи и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ