4 C
Пловдив
вторник, ноември 28, 2023

Отвори врати новият Музей на архитектурата в Трявна

Експозиция „Тревненска архитектурна школа“ е показана в Попангеловата къща

Музеят на архитектурата в Трявна е най-новият обект под шапката на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство (СМРЗИ) в града. За него Общината предостави Попангеловата къща. Експозицията представя историята и възникването на тревненската строителна школа, показва как са градили тревненци обществени сгради, дава информация за някои от забележителните архитектурни паметници и организацията на работата на строителите, включва планове на сгради, майсторски свидетелства от различно време, както и договори за строежа на мостове и църкви.

QR код, разказващ за тревненските майстори и селищата в района, където са работили, холограмна инсталация на малко познатата „Шарена чешма“ в Трявна и анимация на градежа на Райковата къща са само част от съвременните технологии, включени в експозицията.

Други акценти в експозицията са макети на сгради, които вече са с променен вид или не съществуват. Има макети на Киревата къща, къщата на Уста Генчо Кънчев, тревненския площад, Даскаловата къща. Част от музейната експозиция е и възстановка на зид с техника суха зидария, която е направил за новия музей майсторът Христо Тоцев.

Към музея на архитектурата е създаден и образователен център за деца с интерактивна маса с настолни игри и въпроси, пъзели и други, които запознават малките по интересен и забавен начин с особеностите на тревненската архитектура.

И още нещо – посетителите, които са потомци на стари майстори дюлгери, ще имат възможност да допълват голямата гама от имена в тревненското строителство, вписани вече в историята на музея. В специална книга „Аз съм потомък на“ всеки наследник може да запише сведенията за своя роднина. Информацията ще бъде проверена и допълнена в експозицията.

Снимки: Община Трявна

Related Articles

АПИ прекрати договора на фирмата, поддържаща пътища в Бургаска област

Областното пътно управление поема аварийно дейността до избора на нов изпълнител Агенция "Пътна инфраструктура" прекрати договора с дружеството "БГ НОВА", поддържащо републиканските пътища в област...

Изграждат интермодален хъб за превоз на стоки

Трите терминала ще бъдат разположени в Пловдив, София и Бургас „Тракия икономическа зона“ със свои партньори от Италия ще изгради мащабен интермодален хъб с три...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ