34 C
Пловдив
сряда, юни 19, 2024

Отвори врати новият Музей на архитектурата в Трявна

Експозиция „Тревненска архитектурна школа“ е показана в Попангеловата къща

Музеят на архитектурата в Трявна е най-новият обект под шапката на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство (СМРЗИ) в града. За него Общината предостави Попангеловата къща. Експозицията представя историята и възникването на тревненската строителна школа, показва как са градили тревненци обществени сгради, дава информация за някои от забележителните архитектурни паметници и организацията на работата на строителите, включва планове на сгради, майсторски свидетелства от различно време, както и договори за строежа на мостове и църкви.

QR код, разказващ за тревненските майстори и селищата в района, където са работили, холограмна инсталация на малко познатата „Шарена чешма“ в Трявна и анимация на градежа на Райковата къща са само част от съвременните технологии, включени в експозицията.

Други акценти в експозицията са макети на сгради, които вече са с променен вид или не съществуват. Има макети на Киревата къща, къщата на Уста Генчо Кънчев, тревненския площад, Даскаловата къща. Част от музейната експозиция е и възстановка на зид с техника суха зидария, която е направил за новия музей майсторът Христо Тоцев.

Към музея на архитектурата е създаден и образователен център за деца с интерактивна маса с настолни игри и въпроси, пъзели и други, които запознават малките по интересен и забавен начин с особеностите на тревненската архитектура.

И още нещо – посетителите, които са потомци на стари майстори дюлгери, ще имат възможност да допълват голямата гама от имена в тревненското строителство, вписани вече в историята на музея. В специална книга „Аз съм потомък на“ всеки наследник може да запише сведенията за своя роднина. Информацията ще бъде проверена и допълнена в експозицията.

Снимки: Община Трявна

Related Articles

Общините ще избират между 3 модела за изчисление на такса битови отпадъци

Основни стъпки по прилагането на новите правила за изчисляване на такса битови отпадъци (ТБО) беше тема от втория ден за Националната среща на финансистите...

Габрово се включва в международен проект за зелени инвестиции

Община Габрово ще подобри капацитета си за въвеждане на зелени инвестиции в градското развитие чрез участие в партньорски международен проект по Програма „Интеррег“. Той...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ