24 C
Пловдив
вторник, октомври 3, 2023

Отварят два фронта за проучване на археологическите разкопки на Брезовско шосе

Целта е по-бързо да се освободи терена за строителите

Да отворят два фронта на археологическите разкопки на „Брезовско шосе”, за да могат проучвателите по-бързо да освобождават терена за строителите. Тази възможност обсъждат община, изпълнител и археолози, информира trafficnews.bg.

Специалистите от РАМ-Пловдив са заявили готовност два екипа да започнат да работят едновременно, но това изисква допълнителни действия по организация на движението.

Ремонтът на „Брезовско шосе“ е част от Водния проект на Пловдив на стойност около 115 млн. лв.

Изкопните работи за полагането на гигантските тръби минават в охранителната зона и през територията на Яса тепе или Плоската могила.

Тя е с площ около 30 дка и дебелина на културните пластове над 6 м. В периода 1970-1972 г. е проучена сондажно от Петър Детев и се датира от къснонеолитната до раннобронзовата епоха в Тракия (краят на VII хилядолетие до III хилядолетие пр. Хр.). Тя е обявена за недвижима археологическа ценност от национално значение с Решение №1711/962 г. на Министерски съвет. Години по-късно, през 2006 г., са определени границите и режимите на ползване на територията, както и охранителната зона. Според нея границата на „Плоската могила” от източната стена преминава по средата на ул. „Брезовско шосе”.

Related Articles

Монтират зарядни станции за електромобили в Габрово

Община Габрово подписа договор с дружеството „ФИНЕС – 2“ ЕООД за поставяне на 3 броя колонки за зареждане на електрически превозни средства с включени...

Нови 42 обекта в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство

42 нови обекта на световното наследство бяха обявени от ЮНЕСКО на среща в Рияд, Саудитска Арабия. Сред новите локации са 33 археологически обекта и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ