20 C
Пловдив
вторник, май 28, 2024

Община Ловеч търси идеи от гражданите за озеленяване

Община Ловеч призовава жителите на града да дават предложения за озеленяване на площи, след като Ловеч стана допустим бенефициент по процедурата „Зелена инфраструктура в градска среда“ и може да усвои малко над 3 милиона лева за озеленяване.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова коментира, че това е възможност за допълнително озеленяване на града чрез реконструкция и благоустрояване на междублоковите пространства. „Искаме да получим максимален брой идеи от гражданите, за да отговаря в най-голяма степен нашето проектно предложение на вижданията, на интересите на хората. Трябва да утвърдим подходящата за озеленяване растителност и едва тогава да изготвим проектното предложение, което да отразява приноса към качеството на атмосферния въздух“, уточни тя.

Администрацията вече разработва общинска програма за качеството на атмосферния въздух, защото това е изискване за кандидатстване.

Предстои анализ, оценка на предложените зони и остойностяване на дейностите. Важно условие е площите да са публична общинска собственост в регулацията на града. Не се допускат гробищни паркове, ботанически градини, зоопаркове и междуселищни пътища. Села също не се допускат по тази програма.

Процедурата се очаква да стартира през 2024 г., но срокът за подаване на проектни предложения ще бъде кратък, до три медеца след обявяването ѝ.

Общината ще организира и информационни срещи, първата е на 14 март.

Related Articles

Нови пейки ще изненадат децата на Сливен за 24 май

Пейки във формата на разтворени книги, от чиито страници надничат любими приказни герои, ще изненадат малчуганите на Сливен за 24 май. Инициативата е на...

Изграждат православен храм в карловското село Марино поле

Православен храм ще има карловското село Марино поле. Кмет, духовници и съмишленици положиха основния камък на бъдещата църква. В основите на храма бе положена...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ