16 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Със заем за близо 4.5 млн. лв. ремонтират Дондуковата градина в Пловдив

Средствата се прехвърлят от проекта за пробива до Водната палата, който се провали

Община Пловдив ще ремонтира Дондуковата градина чрез поемането на дългосрочен общински дълг от Фонда за устойчиво градско развитие в размер на 4.47 млн. лв. Средствата за реконструкцията се прехвърлят от проекта за пробива до Водната палата, който се провали, гласуваха на редовна сесия общинските съветници от града под тепетата.

Паркът е първата градска градина на Пловдив. Идеята за създаването й е на генерал-губернаторът на Санстефанска България княз Дондуков-Корсаков, чието име носи и днес. От 1880г. ландшафтният архитект Люсиен Шевалас се грижи за нейното процъфтяване, а през 1992г. градината е обявена за паметник на парковото изкуство. Поради липса на адекватна грижа и поддръжка паркът е променил драстично първоначалния си облик и е загубил своята уникалност.

В различните периоди и при различните управляващи в градината са добавяни и премахвани различни елементи на парковата среда. Нуждата от реконструкция е все по-видима, но по финансови и други причини се отлага в последните 13 години.

След съгласуване на задание за проектиране от Министерството на културата през 2010г., през 2011г. е възложено изготвянето на технически и работен проект. Пет години по- късно-през 2016г. е актуализирана проектната документация и е издадено разрешение за строеж. Пред 2021-а година документът е презаверен от главния архитект на града.

Related Articles

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...

Издадено е разрешение за реконструкция на Националния студентски дом в София

Главния архитект на Столична община е издал разрешение за строеж, за консервационно - реставрационни работи, основен ремонт, реконструкция, прилагане на мерки за енергийна ефективност...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ