21 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Община Бургас изгражда 3 нови училища

Пет проекта на Община Бургас в сферата на образованието са одобрени и имат сключени договори за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост. Те касаят изграждане на 3 нови училища и модернизация на 4 съществуващи училищни сгради и детски градини, съобщи кметът Димитър Николов. Тойуточни, че така ще се удовлетвори потребността от осигуряване на още 1254 допълнителни учебни места и ще се създадат условия за преминаване на учениците им в едносменен режим на обучение.

Проектът „Надграждане на образователната инфраструктура в Община Бургас, чрез изграждане на нови сгради към училища“ включва строителство на нови сгради на ОУ „Христо Ботев“ – кв. „Сарафово“, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ и училище в кв. „Крайморие“, което ще бъде филиал на ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“. В дейностите е включена и доставка на необходимото обзавеждане и оборудване за пълноценното им функциониране.

Новопостроените сгради ще бъдат с първично енергийно търсене, т.е. с 20 % по-ниско от изискването за сграда с близко до нулево нетно потребление на енергия, а крайните ползватели ще бъдат 1254 ученици.

Останалите 4 проекта са за „Модернизация на образователна среда” и включват ОУ „Антон Страшимиров“, ОУ „Георги Бенковски“, ДГ „Ален мак“, кв. Сарафово и ДГ „Вълшебство“. В тях ремонтните дейности ще обхванат въвеждане на мерки за енергийна ефективност, ново обзавеждане и оборудване, и осигуряване на достъпна среда.

В двете училища ще бъдат изградени STEM центрове и специализирани лаборатории, които ще бъдат обзаведени и оборудвани с необходимите технологични средства, както и панорамен външен асансьор за осигуряване на достъпност. Чрез модернизацията и мерките за енергийна ефективност в сградите ще се подобри състоянието на околната среда и комфорта за учениците, и ще създаде условия за утвърждаване на интерактивни методи на обучение и повече практически занятия в учебните заведения.

Related Articles

Българин декорира мост в Гьотеборг като „лего” играчка

Българският художник Христо Гелов, който от години се изявява на европейската арт сцена преобрази мост в Гьотеборг. Декорира го с елементи на лего игра....

Изграждат съвременен младежки център в Пещера

В Пещера започна строителството на Младежки център. Целта е да се създаде модерна и достъпна инфраструктура, отговаряща на нуждите и интересите на младите хора...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ