20 C
Пловдив
вторник, май 28, 2024

Община Благоевград с амбиция да превърне кв. „Вароша“ в обществен арт и бизнес център

Община Благоевград кандидатства в Брюксел по проект за 10 000 000 лв. за превръщането на кв. „Вароша“ в център за обществен живот, култура и изкуство. Предвижда се да бъде създаден „Център за овластяване на младежи“, който ще предлага персонализирани програми, менторство за развитие на уменията на младите хора и подкрепа на безработни лица, търсещи преквалификация. Местни фирми ще имат достъп до ресурсите и за работа в мрежа. Ще бъде създадено отворено офис пространство, подходящо за стартъпи и малки бизнеси.

Оживяването на кв. „Вароша“ и превръщането му в културен център ще даде възможност Благоевград да бъде домакин на различни събития, фестивали и изложби. С реализирането на успешния модел центърът Varosha Innovation Nexus ще има възможност да генерира собствени приходи чрез публично-частни партньорства.

Проектът ще бъде реализиран по програмата на Европейския съюз „Европейска инициатива за градско развитие – иновативни дейности 2021-2027“ (EUI). Чрез международно сътрудничество проектът ще прехвърли своя подход към три партньорски общини: община Мурсия (Испания), община Лариса (Гърция) и община Сан Лучидо (Испания).

Related Articles

В края на юни: Започва ремонт на Дунав мост при Русе

Дейностите ще продължат две години В края на месец юни започва ремонт на Дунав мост при Русе, обяви пред БНТ министърът на регионалното развитие и...

Община Созопол проектира водопровод от м. Бялата вода до с. Индже войвода

Община Созопол се ангажира да изработи проект за нов водопровод от водоема в местността Бялата вода до с. Индже войвода. Това съобщи кметът на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ