20 C
Пловдив
четвъртък, юни 20, 2024

Обновен е релсовият път на най-старата трамвайна линия в София

„Приключи цялостното обновяването на трамвайния релсов път по бул. “Цар Борис III“ от Съдебна палата до кв. “Княжево“, която е най-старата трамвайна линия в София. Реконструкцията е реализирана по проект „Интегриран столичен градски транспорт – фаза II” по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020“. Той е в изпълнение на Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ между Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Столична община на стойност 122 463 326,82 лв.

Целият проект включва рехабилитация на трамвайни линии, доставка на нови трамвайни мотриси и надграждане на интелигентната система за управление на трафика и съществуващата система за информация на пътниците в реално време.

Целта е да се насърчи използването на градския транспорт, който е модернизиран и по-удобен и привлекателен за гражданите.

Реконструкцията на релсовия път по бул. “Цар Борис III“ е изпълнена в периода 2021 г. – 2023 г. Това е първият основен ремонт на трасето от 1988 г. насам. В резултат на проекта изцяло подменени са релсовият път и контактно-кабелната мрежа, обновени са тротоарните настилки, изградено е ново улично осветление в ремонтираните участъци. Нов линеен парк на бул. „Македония“ е разположен във вътрешността на булеварда, като в пространството между двете съществуващи локални платна са обособени две пешеходни алеи, една велоалея и кътове за отдих. Самите релси на трамвая са озеленени с над 1 500 м2 тревни чимове, които завършват цялостната архитектурна композиция на пространството, превръщайки се в „зелен остров“ в самия център на града. Пероните на спирките са изцяло обновени, като височината им е съобразена с височината на нископодовите трамвайни мотриси, обслужващи трасето.

Реконструирано е и трамвайното трасе по ул. “Каменоделска“ в периода 11.2018 г. – 11.2019 г. Изцяло обновени са релсовият път, контактната мрежа, пътните платна и тротоарите, повишено е качеството на предоставяните транспортни услуги в тези зони, както и до развитие на транспортните връзки в районите.

През 2020 г. по проекта са доставени 13 нископодови съчленени трамвайни мотриси, които са с нисък разход на електроенергия и ниско ниво на шума.

Осъществено е и надграждане на интелигентната система за управление на трафика.

Related Articles

Стартира международен конкурс за регенерация на индустриална зона в Румъния

Орденът на архитектите в Румъния (OAR), с подкрепата на Регионални камари Брашов, Ковасна, Харгита и Община Брашов, обявяват Международен конкурс за дизайн „RULMENTUL, BRAȘOV“....

Безплатно: Събират опасни отпадъци от домакинствата в Асеновград

Кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци организира кметството в Асеновград, съобщават от администрацията. Акцията ще се проведе тази събота – 15 юни, от 11...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ