11 C
Пловдив
вторник, май 7, 2024

Обсерваторията в Кърджали посреща гости в нов планетариум

Астрономическата обсерватория „Славей Златев“ в Кърджали посреща посетители в обновеният си планетариум. Залата е оборудване със седем метра купол и зрителен сектор. Дейностите по новата база са са по проект на Министерството на образованието и науката за достъп до съвременна образователна среда, съфинансиран от община Кърджали.

Директорът Агоп Узунбохосян коментира пред БНР, че обсерваторията има наблюдателен потенциал, но базата до момента не е позволявала максималното му използване. От града трудно може да се наблюдава небето най-вече заради силните градски светлини, които пречат на преките наблюдения. Неудобство създава и фактът, че желаещите да наблюдават звездите, трябва да дойдат в обсерваторията в тъмната част на денонощието. Не на последно място е и изискването да няма облаци и да не вали.

В този смисъл планетариумът с иновативния си купол и монтираната техника дават много повече възможности за любителите на астрономията, звездите и космоса.

Related Articles

Новост: КАБ предлага професия “Архитектурен техник”

По предложение на председателя на РК София град арх. Васил Василев е обсъдена инициатива за създаване на нова професия, която да се изучава в...

Изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий“

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ