13 C
Пловдив
сряда, ноември 29, 2023

Облагородяват пространството около река Енчова в Шумен

Проектът е на стойност 2,8 млн. лева и ще бъде финализиран до края на годината

След щателно разчистване на коритото на р. Енчова в Шумен и района около нея, стартираха същинските строителни дейности по покриване на реката и изграждане на две допълнителни платна за движение на автомобилите. Разширяването на улицата обхваща близо 300 метра в участъка от кръстовището с ул. „Климент Охридски“ до кръстовището с ул. „Васил Друмев“, където уличните платна ще станат общо четири. Предвидено е и разширяване на моста срещу паметника на Пети полк, което ще даде възможност за по-спокойно поемане на автомобилния трафик от ул. „Васил Друмев“ вдясно по едното ново платно и от гръцкия блок по ул. „Марица“ в посока към пазара – по другото. Така ще се облекчи трафикът както за тези, които излизат от Шумен, така и за тези, които се движат в града, коментира кметът Любомир Христов. Ще бъдат изградени нов тротоар и велоалея, която ще идва от ул. “Васил Друмев” и ще продължи по бул. „Симеон Велики“. Между тях и непосредствено до тях ще има оформени тревни площи, където ще бъдат засадени нови дървета, ще бъдат поставени и пейки. Теренът до Детска ясла №6 ще се разшири и ще бъде направен паркинг за удобство на родителите, които водят или прибират децата си автомобили.

Стойността на проекта е в размер на 2 814 335 лв. и към момента средствата са осигурени от общинския бюджет. Изпълнител на строителството е „Автомагистрали – Черно море“ АД.

Заедно с разширяването на улицата ще бъде решен и проблемът с отводняването на повърхностните води в тази част на улицата, които създават сериозен проблем заради скатния терен на района, каза зам.-кметът Боян Тодоров. Предвидено е да се изградят дренажни шахти, които ще прибират дъждовните води и ще ги отвеждат в реката.

Едновременно с това ще се работи и по втория проект, който е свързан със строителни дейности в самото корито на реката в участъка от ул. „Васил Друмев“ до ул. „Ген. Скобелев“. Там ще бъдат изградени бетонни стени, които ще укрепят коритото и ще запазят пътя от ерозия. За целта в края на 2020 година общината получи 500 000 лева с министерско постановление. Необходимите средства обаче са много повече и затова общината отново кандидатства за финансиране от държавата и получи 2 млн. 622 хиляди лева за разширяване на проекта.

Related Articles

Банките вдигнаха двойно лихвите по депозити

Кредитите за жилище продължават да са атрактивни Лихвите по депозити вече са двойни на тези от преди една година. През октомври миналата година средната лихва...

Приключи реставрацията на фасадата на Министерството на транспорта в София

Успешна реставрация върна блясъка на фасадата на Министерството на транспорта в София. Възстановен е автентичният ѝ вид отпреди 100 години, информират от транспортното ведомство. Консервацията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ