5 C
Пловдив
сряда, февруари 21, 2024

Национална конференция „Нулевоенергийните сгради: Бъдещето е сега“

От 31 май до 2 юни в Експо център „Флора“ в Бургас ще се проведе националната конференция „Нулевоенергийните сгради: Бъдещето е сега“. Форумът ще разгледа последните тенденции и нови технологии в областта на енергийната ефективност на сградите.

Организатори на събитието, което ще се излъчва и онлайн, са Центърът за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ и Общинската мрежа за енергийна ефективност „ЕкоЕнергия“.

Целта е да се представят последните тенденции и новите технологии в областта на енергийната ефективност на сградите и възобновяемите енергийни източници. През трите дни на форума ще се обсъждат важни теми в тази сфера с участието на специалисти от България, Белгия, Нидерландия, Румъния и САЩ.

След официалното откриване на 31 май от 13 часа в своя първи ден конференцията ще се фокусира върху обучителни схеми и образователни възможности в подкрепа на енергийната ефективност в строителството, като ще се представят резултати от анализ на текущото състояние в областта, подготвен от на Камарата на строителите в България. Ще се проведат и редица обучителни и образователни семинари и демонстрации, в които ще се включат и участниците в паралелното изложение на специализирани продукти и технологии.

През втория ден ще бъде поставен акцент върху финансирането на нулевоенергийни сгради и сградно обновяване. Ще се представят добри практики от Европа и САЩ, като по темата специално ще говорят Мередид Еванс от Департамента по енергетика на САЩ, Офис Вашингтон, и Дорин Беуот Румънския съвет за устойчиво развитие, автор на една от най-успешните програми за зелени ипотеки в Европа.

На третия ден ще се обсъжда ролята на местните власти в изпълнението на европейските и национални политики за климат и енергетика, като ключов акцент е възможността за осигуряване на финансиране за изготвяне на общински инвестиционни концепции с помощта на Европейската инвестиционна банка.

Related Articles

МРРБ стартира процедура за присъждане на Евро етикет за иновации и добро управление в общините

МРРБ стартира Седма процедура за присъждане на Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво на български общини за периода 2024-2026 година....

Напролет започва реконструкция на пречиствателната станция на „Ясна поляна“

Дългоочакваната реконструкция на пречиствателната станция на язовир "Ясна поляна", който захранва с вода повечето общини по Южното Черноморие, ще започне до началото на април....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ