15 C
Пловдив
понеделник, февруари 26, 2024

Над 500 малки и средни предприятия получават 200 млн. лв. за собствени ВЕИ

Около 500 предприятия ще бъдат подкрепени с 200 млн. лв. за изграждане на нови системи за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за собствено потребление по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Това заяви главният директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГДЕФК) към Министерството на иновациите и растежа Илияна Илиева пред БТА.

Едно от основните изисквания по процедурата е да има батерия за локално съхранение на част от произведената ВЕИ енергия. Освен това през първите 5 години предприятията ще могат да ползват произведения от тях ток само за собствено потребление и няма да могат да го продават.

Процедурата се отнася за собствено потребление на енергия на предприятия от почти всички сектори на българската икономика и категории от гледна точка на Закона за малките и средните предприятия. Има малки изключения, като например производителите на електрическа енергия, разбираемо, са изключени от процедурата, защото тя е за производство на ток за собствено потребление. Финансовият сектор също е изключен. В масовия случай е 50% собственото участие, но то може да бъде и по-голямо. Експертът подчерта, че това ще се решава спрямо категорията на предприятието и региона, в който е дейността.

Изградените ВЕИ мощности вероятно няма да може да удовлетворят изцяло потреблението на предприятията, но в голяма степен би им помогнало да си намалят сметките за електроенергия, коментират експерти.

Срокът за кандидатстване е до 15 май, 16:30 часа.

Related Articles

Инж. Илиян Терзиев: С 1/3 намаля продукцията на строителния бранш

Икономическият отчет на Камарата на строителите за 9-месечието на миналата година показва, че продукцията на строителния бранш е намаляла с 1/3, съобщи за БНР...

Младежи ще изграждат пътека за планинско колоездене във Велики Преслав

Проект на Open Space Foundation 2024 цели да помогне на младежи от Велики Преслав да изградят пътека за планинско колоездене в района. За това...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ