10 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Морската естакада на нос Шабла е пред завършване

Морската естакада на нос Шабла е пред завършване. Вече е сключен договорът между Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и фирмата изпълнител. Това съобщава министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков в отговор на депутатски въпрос.

Пристанищното съоръжение представлява естакада с островна площадка, която навлиза до 414 м в Черно море. Съоръжението се използва за разграничаване на морските пространства между България и Румъния, определяйки морската ни граница. Още при стартирането на проекта естакадата е определена като уникално съоръжение с изключително държавно значение.

В писмото министър Гвоздейков уточнява още, че процедурата по избор на изпълнител на обществената поръчка е приключила на 8 декември 2023 г., като решението е публикувано в Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“.

Дейностите по възстановяването на естакадата на нос Шабла започнаха през 2015 г., а като причина за забавянето в реализирането на проекта досега се изтъкваха лошите метеорологични условия в региона. През 2021 г. в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция за обществената поръчка на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ за ремонта на естакадата, бяха констатирани данни за измама, след което директорът на предприятието беше отстранен, припомня БНР.

Related Articles

Две от забележителностите в Севлиево влизат в списъка на стоте национални туристически обекта

Две от забележителностите в Севлиево влизат в списъка на стоте национални туристически обекта. От 1-ви април посетителите на местата от културно-историческото ни минало, ще...

Събират идеи за развитие на бившата сграда на БНБ в Пловдив

Община Пловдив обяви конкурс за концепция за развитие на бившата сграда на Българска народна банка – клон Пловдив, съобщи на пресконференция кметът Костадин Димитров....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ