13 C
Пловдив
сряда, май 22, 2024

Ландшафтен проект преобразява центъра на Севлиево

Ландшафтен проект „Развигор” ще реализират съвместно Община Севлиево и читалище „Развитие-1870“. Той предвижда озеленяване и декоративни арт пластики в симбиоза с местата за отдих, а автор на концепцията е ландшафтният архитект Симеон Абанос.

Проектът ще преобрази пространството в централната градска част на Севлиево. Озеленяването включва кълбовидна туя ориенталис в зелено и оранжево, лигуструм, кипарис и друг вид вечнозелена растителност. Сред елементите в декоративните арт пластики е дъгата. В друга композиция е изобразено как читалището обгрижва „кълновете на творчеството“: музика, театър, литература, различните видове изкуства, кино. Трети цветен елемент представя паркова пластика, а четвъртата композиция изобразява свещеният символ – пламъка. Предвидено е и прожекторно осветление на всички арт пластики.

Идеята за нова визия на зоната е на Народно читалище „Развитие”, а финансирането ще е съвместно, като по-голямата част от общата сума (над 10 000 лв.) ще осигури Община Севлиево. С нейно съдействието теренът беше подготвен за облагородяване – премахване на изсъхнали дървета, предварително освидетелствани и като опасни.

Реализацията трябва да приключи до пролетта на следващата година, след като средствата бъдат предвидени в бюджета за 2023 г.

Отговорност за поддръжката на „Развигор” ще има Община Севлиево чрез изграждането на поливна система и монтирането на допълнителни камери за видеонаблюдение с цел опазването на парка от вандалски прояви.

Related Articles

200 млн. лв. за саниране на блокове в засегнатите от енергийния преход региони

Близо 200 млн. лв. от управляваната от МРРБ Програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 г. ще бъдат инвестирани в енергийна ефективност на многофамилни...

Нови правила за плановите ремонти в Благоевград

Община Благоевград въвежда нови правила за извършване на плановите ремонти от разпределителни дружества, ВиК и частни лица, вкл. за включване в мрежите жилищни кооперации....

Русе ще има нов парк

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ