28 C
Пловдив
понеделник, септември 25, 2023

Криза с полетите в разгара на лятото

В най-отпускарския месец на годината – август редица пътувания и ваканции могат да бъдат помрачени от транспортни проблеми. Протести на превозвачи са истинско изпитание за логистиката и нервите на пътуващите. И към момента европейските летища се задъхват, като пътуващите със самолет в почти всички страни са близо до или дори над предпандемичните равнища. В същото време служители на авиокомпании и летища водят битки за по-добро заплащане и често стачкуват .

Ройтерс информира, че се очакват нови протести, а се очаква „най-слабото звено“ да бъде контролът на Евроконтрол

Един от синдикатите в „Евроконтрол“ (Eurocontrol) обяви шестмесечен период на стачки в Центъра на управление на операциите, който наглежда трафика в европейското въздушно пространство. Периодът започва на 7 юли. От синдиката не посочват точни дати на планираните стачни действия, което крие неприятни изненади за пасажерите.

Белгия

Пилотите на „Райънеър“ (Ryanair) в Белгия стачкуваха на 15-16 юли с искания за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Тогава бяха отменени 120 полета, което засегна около 20 000 пътници. Синдикатите твърдят, че до изтичането на колективния трудов договор през октомври 2024 г. са възможни още стачни действия.

Великобритания

Стачката на багажните служители на „Изиджет“ (easyJet) на лондонското летище Гетуик, планирана за 18 юли, беше отменена, след като от компанията предложиха по-добро заплащане. Стачките на други багажни служители, работещи за други компании, включително „Бритиш еъруейз“ (British Airways), обаче засега остават и ще се проведат от 4 до 8 август.

Бум на изгубени куфари на летищата

Опасения от забавяния на полетите заради въздушния контрол вече принуди „Изиджет“ да отмени 2 на сто от летните си полети, което засегна плановете на 180 000 пътници. Авиокомпанията отмени 1700 полета от Гетуик, планирани за юли и август.

Испания

Пилотите на регионалната компания „Еър нострум“ (Air Nostrum), част от „Иберия“ (Iberia), които стачкуват всеки понеделник и петък от края на февруари, излязоха в безсрочна стачка от юни. „Иберия“ обяви на сайта си, че някои маршрути могат да се окажат сериозно засегнати.

Related Articles

След ремонт: Превръщат обсерваторията на Благоевград в туристически център

Започва мащабен ремонт и трансформация на обсерваторията в Благоевград, информират от администрацията в града. Сградата ще стане дом на нова туристическа атракция - дигитален...

Създават виртуална карта на изоставените училища в България

Продължава работата по българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция, информират от Камарата на архитектите в България. Като част от програмата на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ