28 C
Пловдив
понеделник, септември 25, 2023

Крепостта „Туида“ отчита ръст на посетителите през летния сезон

Ръст на посетителите през 2023 г. отчита Късноантичната и средновековна крепост „Туида“ край Сливен. От старта на пролетно-летния сезон през месец април т.г. знаковият археологически обект е посетен от над 5000 туристи. Това е с около 1000 души повече в сравнение с предходната 2022 г.

Отчита се ръст и на груповите посещения през юли и се очаква тенденцията да се запази до септември. Най-голям интерес се забелязва към пакетните услуги и образователните програми, които се предлагат в обекта. Събитията, които традиционно се провеждат на сцената в крепостта, също показват завишен интерес.

Чуждестранните гости, които са разгледали „Туида“, са преобладаващо от Европа, но се забелязва повишаване и на броя на туристите от по-далечни дестинации.

Все повече жители на община Сливен избират зоната зад крепостните зидове на крепостта за своите празници – детски рождени дни, сватбени ритуали и др.

„Туида“ продължава да бъде на първо място и в класациите на различни платформи за предложения за туризъм в региона. Оценките, които поставят посетителите, са преобладаващо „отлични“ и „много добри“.

През летния период туристическият обект е достъпен за посетители от 9 до 20 ч., без почивен ден.

Related Articles

Строят изложбена зала към Историческия музей в Свиленград

Нова сграда ще увеличи експозиционната част на Историческия музей в Свиленград. Едноетажната постройка ще е в двора на музея до съществуващата сграда, като ще...

Изложба на именития Кристо в музей галерия „Анел“

„Кристо – поетика на необикновеното“ е изложба, която представя забележителната артистична визия и трансформиращите инсталации на известния художник Кристо. От 21 септември до 10...

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ