7 C
Пловдив
събота, март 2, 2024

Крепостта „Туида“ отчита ръст на посетителите през летния сезон

Ръст на посетителите през 2023 г. отчита Късноантичната и средновековна крепост „Туида“ край Сливен. От старта на пролетно-летния сезон през месец април т.г. знаковият археологически обект е посетен от над 5000 туристи. Това е с около 1000 души повече в сравнение с предходната 2022 г.

Отчита се ръст и на груповите посещения през юли и се очаква тенденцията да се запази до септември. Най-голям интерес се забелязва към пакетните услуги и образователните програми, които се предлагат в обекта. Събитията, които традиционно се провеждат на сцената в крепостта, също показват завишен интерес.

Чуждестранните гости, които са разгледали „Туида“, са преобладаващо от Европа, но се забелязва повишаване и на броя на туристите от по-далечни дестинации.

Все повече жители на община Сливен избират зоната зад крепостните зидове на крепостта за своите празници – детски рождени дни, сватбени ритуали и др.

„Туида“ продължава да бъде на първо място и в класациите на различни платформи за предложения за туризъм в региона. Оценките, които поставят посетителите, са преобладаващо „отлични“ и „много добри“.

През летния период туристическият обект е достъпен за посетители от 9 до 20 ч., без почивен ден.

Related Articles

Премиера на книгата „Фар Шабла през погледа на фаропазача Наньо Нанев“

Историята на най-старият, най-високият и най-колоритен български фар Шабла е събрана в книга. Неин автор е Наньо Нанев, който повече от четвърт век се...

Изложба за Старинен Несебър може да се види в Софийския университет

Изложба „Старинен Несебър – синергия на нематериално, материално и подводно културно наследство“ може да се разгледа до 7 март в Централното фоайе на Софийския...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ