25 C
Пловдив
четвъртък, май 30, 2024

Край Асеновград: 3 села на протест срещу концесия на мраморна кариера

Три села се вдигат на протест срещу концесия за добив на мрамор в Асеновградско, съобщиха от местната инициативна група. Селата Горнослав, Долнослав и Червен са против концесия за добиване на инертния материал в непосредствена близост до къщите и имотите им.

На общо събрание в неделя близо 100 души се събраха в центъра на село Горнослав, за да изразят своето възмущение и притеснение за бъдещата концесия, която беше обнародвана в Държавен вестник, след решение на Министерски съвет, в началото на ноември.

Недоволните жители са решени да протестират срещу решението, което засяга пряко живота и здравето им. Те вече са уведомили природозащитни организации за акта, с който ще бъдат засегнати не само хората, но и местообитанията на редица защитени видове, съобщи Радио Пловдив.

Парцелът, който Министерски съвет е определил за добив на мрамор и мраморна баластра, попада в буферната зона на биосферен резерват „Червената стена“, част от световната мрежа на Юнеско, като целите на опазване му са в съответствие с изискванията и принципите на Севилската стратегия. Протестиращите подготвят и подписка, с която да покажат на институциите несъгласието си към взетото решение. Към тях са се присъединили към момента, чрез социалните мрежи, над 1000 души.

Related Articles

Инвестират над 126 млн. лв. в градски транспорт с нулеви емисии

Над 126 млн. лв. ще се инвестират в градски транспорт с нулеви емисии, зарядни станции и инфраструктура за безопасна градска мобилност. Те ще бъдат...

В края на юни: Започва ремонт на Дунав мост при Русе

Дейностите ще продължат две години В края на месец юни започва ремонт на Дунав мост при Русе, обяви пред БНТ министърът на регионалното развитие и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ