Край Асеновград: 3 села на протест срещу концесия на мраморна кариера

0

Три села се вдигат на протест срещу концесия за добив на мрамор в Асеновградско, съобщиха от местната инициативна група. Селата Горнослав, Долнослав и Червен са против концесия за добиване на инертния материал в непосредствена близост до къщите и имотите им.

На общо събрание в неделя близо 100 души се събраха в центъра на село Горнослав, за да изразят своето възмущение и притеснение за бъдещата концесия, която беше обнародвана в Държавен вестник, след решение на Министерски съвет, в началото на ноември.

Недоволните жители са решени да протестират срещу решението, което засяга пряко живота и здравето им. Те вече са уведомили природозащитни организации за акта, с който ще бъдат засегнати не само хората, но и местообитанията на редица защитени видове, съобщи Радио Пловдив.

Парцелът, който Министерски съвет е определил за добив на мрамор и мраморна баластра, попада в буферната зона на биосферен резерват „Червената стена“, част от световната мрежа на Юнеско, като целите на опазване му са в съответствие с изискванията и принципите на Севилската стратегия. Протестиращите подготвят и подписка, с която да покажат на институциите несъгласието си към взетото решение. Към тях са се присъединили към момента, чрез социалните мрежи, над 1000 души.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си