7 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Край Асеновград: 3 села на протест срещу концесия на мраморна кариера

Три села се вдигат на протест срещу концесия за добив на мрамор в Асеновградско, съобщиха от местната инициативна група. Селата Горнослав, Долнослав и Червен са против концесия за добиване на инертния материал в непосредствена близост до къщите и имотите им.

На общо събрание в неделя близо 100 души се събраха в центъра на село Горнослав, за да изразят своето възмущение и притеснение за бъдещата концесия, която беше обнародвана в Държавен вестник, след решение на Министерски съвет, в началото на ноември.

Недоволните жители са решени да протестират срещу решението, което засяга пряко живота и здравето им. Те вече са уведомили природозащитни организации за акта, с който ще бъдат засегнати не само хората, но и местообитанията на редица защитени видове, съобщи Радио Пловдив.

Парцелът, който Министерски съвет е определил за добив на мрамор и мраморна баластра, попада в буферната зона на биосферен резерват „Червената стена“, част от световната мрежа на Юнеско, като целите на опазване му са в съответствие с изискванията и принципите на Севилската стратегия. Протестиращите подготвят и подписка, с която да покажат на институциите несъгласието си към взетото решение. Към тях са се присъединили към момента, чрез социалните мрежи, над 1000 души.

Related Articles

Банките вдигнаха двойно лихвите по депозити

Кредитите за жилище продължават да са атрактивни Лихвите по депозити вече са двойни на тези от преди една година. През октомври миналата година средната лихва...

Започва строителството на метрото през район „Слатина“

Първа копка на две от новите шест станции на метрото ще бъде направена на 27 ноември в 13:00 часа, срещу зала „Арена София“. Това...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ