25 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Кауза: Доброволци почистват обществени чешми в различни населени места

Каузата, „Живи чешми“ на фондация „Наука за природата“ е възстановила над 50 чешми в различни части на страната, информират организаторите.

Тази година кампанията им е насочена към почистването на чешми и прилежащите зони около тях. В предстоящия уикенд акцията ще бъде във Велинград, а по-следващия – в Черноочене, община Кърджали. Почистването ще продължи в различни населени места докато метеорологичните условия позволяват.

Само в южната част на България са картографирани над 500 чешми, но идеята е да бъдат възстановени питейните съоръжения и в другите части на страната. Едновременно с почистването на коритата на чешмите доброволците почистват и района наоколо.

В България чешмите са много значими като част от българската култура и традиции. Голяма част от тях имат някаква история, коментират от фондацията.

Related Articles

Новите програми за сградно обновяване започват с 9 млн. лв. за БАН

Българската академия на науките ще получи първите над 9 млн. лв. за повишаване на енергийната ефективност на три научни комплекса в София по новите...

Нови 42 обекта в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство

42 нови обекта на световното наследство бяха обявени от ЮНЕСКО на среща в Рияд, Саудитска Арабия. Сред новите локации са 33 археологически обекта и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ