16 C
Пловдив
неделя, февруари 25, 2024

Кауза: Доброволци почистват обществени чешми в различни населени места

Каузата, „Живи чешми“ на фондация „Наука за природата“ е възстановила над 50 чешми в различни части на страната, информират организаторите.

Тази година кампанията им е насочена към почистването на чешми и прилежащите зони около тях. В предстоящия уикенд акцията ще бъде във Велинград, а по-следващия – в Черноочене, община Кърджали. Почистването ще продължи в различни населени места докато метеорологичните условия позволяват.

Само в южната част на България са картографирани над 500 чешми, но идеята е да бъдат възстановени питейните съоръжения и в другите части на страната. Едновременно с почистването на коритата на чешмите доброволците почистват и района наоколо.

В България чешмите са много значими като част от българската култура и традиции. Голяма част от тях имат някаква история, коментират от фондацията.

Related Articles

Сливен: Приключи ремонтът на три знакови къщи-музеи

Приключиха ремонтните дейности в трите знакови къщи-музеи на Сливен по интегрирания проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в...

Русе – топ дестинация за туристи, Банско – най-посещаван сред зимните курорти

През 2023 г. най-голямо повишение на туристопотока в традиционните градски дестинации отбелязва Русе. Това показват данните на Единната система за туристическа информация. С малко...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ