23 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Канцлерът Меркел иска отлагане на ски сезона в Европа за след 10-и януари

Немският канцлер Ангела Меркел иска ски курортите да не отварят до началото на януари и ще се опита да убеди партньорите си в Европа за това.

Мотивът – да не се повтори ситуацията с австрийския курорт Ишгъл, превърнал се в едно от първите огнища на заразата заради бавна реакция и търговски интереси. Но точно Австрия веднага заяви, че не е съгласна с общоевропейско отлагане на ски сезона за след Коледа и Нова година.

„Заявявам го открито, че няма да е лесно, но ще се опитаме“, заяви канцлерът Меркел след продължилите близо 7 часа преговори с премиерите на федералните провинции за това как да бъдат удължени антиепидемичните мерки в страната.

В заявлението на федералното правителство и лидерите на 16-те провинции се казва, че са се споразумели „да работим на европейско ниво да не се позволява ски туризъм до 10 януари“.

Френският президент Еманюел Макрон вече заяви, че зимните курорти във Франция няма да отворят до края на годината и че ще се консултира с европейските партньори за координирано начало на сезона.

Австрийският министър на туризма Елизабет Кьостингер коментира, че „не виждам никаква полза от призивите да се затворят курортите“. „Зимата в Австрия ще е безопасна. Компаниите ни вече подготвиха подробните си плановете за сигурността на хората по време на ски почивките“, допълни тя пред германската пресгрупа Funke.

Италиянското правителство заявява подкрепа ски курортите да останат затворени този сезон.

 

Related Articles

Въвеждат обходни маршрути заради модернизацията на първокласния път Мездра – Ботевград

Във връзка с предстоящото затваряне на първокласния път между Мездра и Лютидол на среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството с кметове и...

Започва ремонт на 140 спирки на градския транспорт във Варна

Община Варна започва обновяване на 140 спирки на градския транспорт. Дейностите включват почистване, измиване и отстраняване на счупени покрития на спиркозаслоните, информират от администрацията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ