7 C
Пловдив
понеделник, март 4, 2024

Канцлерът Меркел иска отлагане на ски сезона в Европа за след 10-и януари

Немският канцлер Ангела Меркел иска ски курортите да не отварят до началото на януари и ще се опита да убеди партньорите си в Европа за това.

Мотивът – да не се повтори ситуацията с австрийския курорт Ишгъл, превърнал се в едно от първите огнища на заразата заради бавна реакция и търговски интереси. Но точно Австрия веднага заяви, че не е съгласна с общоевропейско отлагане на ски сезона за след Коледа и Нова година.

„Заявявам го открито, че няма да е лесно, но ще се опитаме“, заяви канцлерът Меркел след продължилите близо 7 часа преговори с премиерите на федералните провинции за това как да бъдат удължени антиепидемичните мерки в страната.

В заявлението на федералното правителство и лидерите на 16-те провинции се казва, че са се споразумели „да работим на европейско ниво да не се позволява ски туризъм до 10 януари“.

Френският президент Еманюел Макрон вече заяви, че зимните курорти във Франция няма да отворят до края на годината и че ще се консултира с европейските партньори за координирано начало на сезона.

Австрийският министър на туризма Елизабет Кьостингер коментира, че „не виждам никаква полза от призивите да се затворят курортите“. „Зимата в Австрия ще е безопасна. Компаниите ни вече подготвиха подробните си плановете за сигурността на хората по време на ски почивките“, допълни тя пред германската пресгрупа Funke.

Италиянското правителство заявява подкрепа ски курортите да останат затворени този сезон.

 

Related Articles

Реставрират хотел „Париж“- част от недвижимото културно наследство на София

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков издаде разрешение за строеж за реконструкция на сградата на бул. „Княгиня Мария Луиза“ 30 и за реставрационно-консервационни...

Събират идеи за развитие на бившата сграда на БНБ в Пловдив

Община Пловдив обяви конкурс за концепция за развитие на бившата сграда на Българска народна банка – клон Пловдив, съобщи на пресконференция кметът Костадин Димитров....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ