15 C
Пловдив
неделя, май 19, 2024

КАБ със становище за предложените промени в Наредбата за енергийни характеристики на сградите

На този етап е неизпълнимо изискването от 1 януари 2024 г. сградите да се проектират с енергопотребление клас А и 55% от енергията да се доставя от възобновяеми източници, казват от Камарата на архитектите. Ангажиментът за изграждане на сгради с близко до нулево потребление на енергия е изцяло прехвърлен на обикновения гражданин и бизнеса. Вместо насърчаване и стимулиране на решения за енергийна ефективност в сградите, държавата налага тежки задължения на потребителите, без да е създала предварително основата за изпълнението им, смятат от КАБ. Становището беше прието на заседанието на Управителния съвет на КАБ преди дни.

От Камарата предлагат срокът за прилагане на изискванията да бъде удължен с две години за частните възложители – от 01.01.2026 г. През този период държавата ще може да обезпечи нормативно, технически и финансово прилагането на изискването сградите да се изпълняват с близко до нулево потребление на енергия.

КАБ продължава да отстоява позицията, че енергийната ефективност и пожарната безопасност не трябва да бъдат част от инвестиционния проект, а да получат статут на оценка/доклад за съответствие.

Необходимо е в кратки срокове МРРБ да създаде работна група с представители на браншовите организации, която да разработи нова наредба в синхрон с европейските директиви.

Related Articles

Варна: Монтират нова чешма с минерална вода в кв. „Младост“

Предстои в конструкцията да се вгради и барелеф на Капитан Петко войвода Конструкцията на нова чешма с минерална вода е монтирана в кв. "Младост" във...

Качествената работа, сроковете и прозрачността в обществените поръчки обсъдиха кметът на София и КСБ

Кметът на София Васил Терзиев и представители на Камарата на строителите в България проведоха работна среща в края на изминалата седмица. На нея столичният...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ