5 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Инспектор: Системата BG-ALERT няма да предупреждава за земетресения

Системата BG-ALERT няма да уведомява хората при предстоящо земетресение. Ще информира обаче за пожари, наводнения и други природни бедствия. Процесът по пускане на съобщения е ръчен и се случва на няколко етапа – изготвя се от един човек, а се потвърждава от друг. Няма да има автоматизирано пускане, обясни в ефира на Нова телевизия“ Георги Лукарев, инспектор в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Във вторник започнаха официалните тестове на системата. По обед живеещите в района на Габрово получиха тестови съобщения за възможна опасност.

„Всичко мина по план. В момента от фирмата изпълнител и мобилните оператори анализират резултатите от теста”, поясни той.

BG-ALERT ще дава възможност да се пишат съобщения със съдържание от дължина около 600 символа. Тестовете ще продължат до края на месеца, а в началото на следващата година трябва да бъде готова и нормативната уредба за ползването на системата.

Related Articles

Конференция: „Технологии и услуги за управление на водите в България“

На 5 декември (вторник) 2023 г. от 9:00 до 16:30 ч. в Гранд Хотел София, зала София, ул. Гурко 1, ще се проведе конференция...

Банките вдигнаха двойно лихвите по депозити

Кредитите за жилище продължават да са атрактивни Лихвите по депозити вече са двойни на тези от преди една година. През октомври миналата година средната лихва...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ