14 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

Инспектор: Системата BG-ALERT няма да предупреждава за земетресения

Системата BG-ALERT няма да уведомява хората при предстоящо земетресение. Ще информира обаче за пожари, наводнения и други природни бедствия. Процесът по пускане на съобщения е ръчен и се случва на няколко етапа – изготвя се от един човек, а се потвърждава от друг. Няма да има автоматизирано пускане, обясни в ефира на Нова телевизия“ Георги Лукарев, инспектор в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Във вторник започнаха официалните тестове на системата. По обед живеещите в района на Габрово получиха тестови съобщения за възможна опасност.

„Всичко мина по план. В момента от фирмата изпълнител и мобилните оператори анализират резултатите от теста”, поясни той.

BG-ALERT ще дава възможност да се пишат съобщения със съдържание от дължина около 600 символа. Тестовете ще продължат до края на месеца, а в началото на следващата година трябва да бъде готова и нормативната уредба за ползването на системата.

Related Articles

200 млн. лв. за саниране на блокове в засегнатите от енергийния преход региони

Близо 200 млн. лв. от управляваната от МРРБ Програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 г. ще бъдат инвестирани в енергийна ефективност на многофамилни...

Започва кампанията „Хижа на годината” 2024

На 15 май 2024 г. е пресконференцията и официалният старт на кампанията „Хижа на годината” 2024. На събитието по инициатива на 360mag.bg и Български...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ