25 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

Инвестиция: Над 188 млн. лв. за енергийна ефективност на спортни и културни сгради в страната

Над 188 млн. лв. ще бъдат вложени в ремонт и мерки за повишаване на енергийната ефективност на спортни и културни институции в цялата страна. Средствата ще бъдат инвестирани чрез МРРБ, което е Структура за наблюдение и докладване по инвестиция „Подкрепа за обновяване на сградния фонд“ от Националния план за възстановяване и устойчивост. След извършена проверка и оценка на проектните предложения, МРРБ публикува одобрените и отхвърлените обекти за изпълнение на инвестиции по процедурата. Одобрени са 112 предложения за сгради на културата и изкуство и 41 проекта за сгради за спорт.

Сред знаковите обекти, които ще бъдат реновирани със средства по програмата, са сградата на Софийската опера и балет, Държавен Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, НБ„Иван Вазов“ – Пловдив, Драматичен театър – Ловеч, както и Библиотеката на Българската армия в София.

Предвиждат се и ремонтни дейности в редица културни институции, сред които регионални музеи и библиотеки, театри, културни центрове и художествени галерии.

В сектор „Спорт“ най-много одобрени проекти има за ремонт на спортни зали.

Мярката цели след ремонтите сградите да постигнат клас на енергопотребление минимум клас „В“ и да спестяват минимум 30% от първична енергия. Сред допустимите дейности по проектите са текущ ремонт за въвеждане на мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъпна среда и изграждане на хибридна фотоволтаична система за производство на електроенергия за собствени нужди и др.

Related Articles

Дупница реализира „зелен“ проект заедно с Крива паланка

Проект за подобряване на зелените зони и парковите пространства за над 800 000 лева стартира Община Дупница заедно с Крива паланка по Програмата за...

Пловдив: Откриват алея на името на Милчо Левиев

На официално събитие на 11 юли, в 11 часа ще бъде открита алея на името на големия български и световен музикант Милчо Левиев. Именуването...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ