4 C
Пловдив
вторник, ноември 28, 2023

Зона за борба с ефекта на „топлинния остров“ изграждат в Русе

В Русе започна изграждането на зона за борба с ефекта на „топлинния остров“. Тя се намира в района на пешеходния подлез на бул.„Цар Освободител“, в близост до спортната зала „Арена Русе“ в Русе.

Строителните дейности са по Предефиниран проект „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България“ към Националния доверителен екофонд.

Общата му стойност е 518 470 лв. с ДДС и е 100% безвъзмездна помощ по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“. Средствата са от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Изпълнението на всички предвидени дейности следва да приключи не по-късно от 30 април 2024 г.

Целта е да се създаде иновативна зона за борба с ефекта на топлинния остров в урбанизирана територия, или на т.нар. „анти-топлинен остров“. Тя ще включва комбинирани мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в региона. Сред тях са намаляване площта на нагряване, вертикално озеленяване с цел създаване на естествена термоизолация, естествено и изкуствено засенчване и охлаждане чрез пулверизация на вода, изграждане на поливна система и питеен фонтан и др.

След изпълнението на проектните дейности ще се понижат температурите в района на подлеза на бул. „Цар освободител“ и мястото ще се трансформира от обект за транзитно преминаване в зона за отдих и социализация.

Related Articles

ПГСАГ „Пеньо Пенев“ отбелязва 75 години от създаването си

Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия /ПГСАГ/ „Пеньо Пенев“ отбелязва 75 години от създаването си през настоящата седмица. В рамките на честванията се проведе...

Конференция: „Технологии и услуги за управление на водите в България“

На 5 декември (вторник) 2023 г. от 9:00 до 16:30 ч. в Гранд Хотел София, зала София, ул. Гурко 1, ще се проведе конференция...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ