9 C
Пловдив
сряда, октомври 4, 2023

За първи път: Община Свиленград внедрява иновация в ремонта на тротоари

В Свиленград бе открита реконструираната улица „Петър Берон” в кв. „Капитан Петко войвода”. По нея се осъществява тежкотоварен трафик, който се насочва към Митническото бюро и спедиторските фирми в района. Общата й дължина на отсечката е 378 м. След ремонта пътното платно е разширено с 3 м, а покритието му е усилено с три слоя асфалтобетон. Обновената улица ще поеме международния транспортен трафик на тежкотоварни камиони и ще разтовари инфраструктурата във вътрешността на квартала. Ще се улесни дейността на 15-те фирми в спедиторския сектор, както и на Митническото бюро.

Средствата, вложени в реконструкцията на улицата, са 523 890 лева. Те бяха отпуснати с постановление на Министерски съвет от 5 ноември 2021 г., след като общината изготви проектирането. За това бяха отделени 16 920 лева от общинския бюджет.

Освен усиленото покритие на уличното платно друга иновация, приложена за първи път от община Свиленград, е изборът на тротоарни плочки от рециклирани отпадъци, поставени на една част от тротоарите.

„Направени са от RDF отпадък, пластмаса от депата за събиране на отпадъци, както и стъкло, което не може да се рециклира и пясък. Обработва се и се образува тази плочка. Според специалистите това е вечен материал.“, е споделил кметът арх. Карчев.

Related Articles

21 общини кандидатстват за средства за по-чист въздух

85 000 домакинства, които се отопляват на дърва и въглища, ще могат да получат безплатно нови уреди До края на октомври 2023 г. е крайният...

Монтират зарядни станции за електромобили в Габрово

Община Габрово подписа договор с дружеството „ФИНЕС – 2“ ЕООД за поставяне на 3 броя колонки за зареждане на електрически превозни средства с включени...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ