20 C
Пловдив
неделя, октомври 1, 2023

Затвориха четирима доброволци в марсиански хабитат

Ако всичко върви по план, те ще излязат от експеримента след година

Мисията на NASA Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA) е първата от трите планирани симулации на живот на повърхността на Марс. Екипажът е от четирима (включително микробиолог и лекар) и ще остане в своя 3D отпечатан Mars Dune Alpha с площ от 158 квадратни метра една година, пише spisanie8.

CHAPEA ще симулира условия, пред които ще са изправени мисионерите на Марс – ограничени ресурси и бавна или губеща се комуникация. Хората в симулационната капсула ще се сблъскат със симулирана повреда на оборудването и други „стресови фактори за околната среда“, съобщи НАСА. Екипажът ще провежда дейности като симулиране на разходки извън марсианския хабитат и други научни изследвания.

„Симулациите на Земята ще ни помогнат да разберем и да се противопоставим на физическите и психически предизвикателства, пред които ще се изправят астронавтите, преди да отлетят за Марс“, коментират от космическия център в Хюстън.

Снимка: NASA

.

Related Articles

Ремонтират художествената галерия в Кюстендил

Община Кюстендил, в партньорство със Столична община и Националната художествена академия (НХА), участват в проект за цялостен ремонт на съществуващата база на галерията "Владимир...

21 общини кандидатстват за средства за по-чист въздух

85 000 домакинства, които се отопляват на дърва и въглища, ще могат да получат безплатно нови уреди До края на октомври 2023 г. е крайният...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ