15 C
Пловдив
понеделник, февруари 26, 2024

Затвориха четирима доброволци в марсиански хабитат

Ако всичко върви по план, те ще излязат от експеримента след година

Мисията на NASA Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA) е първата от трите планирани симулации на живот на повърхността на Марс. Екипажът е от четирима (включително микробиолог и лекар) и ще остане в своя 3D отпечатан Mars Dune Alpha с площ от 158 квадратни метра една година, пише spisanie8.

CHAPEA ще симулира условия, пред които ще са изправени мисионерите на Марс – ограничени ресурси и бавна или губеща се комуникация. Хората в симулационната капсула ще се сблъскат със симулирана повреда на оборудването и други „стресови фактори за околната среда“, съобщи НАСА. Екипажът ще провежда дейности като симулиране на разходки извън марсианския хабитат и други научни изследвания.

„Симулациите на Земята ще ни помогнат да разберем и да се противопоставим на физическите и психически предизвикателства, пред които ще се изправят астронавтите, преди да отлетят за Марс“, коментират от космическия център в Хюстън.

Снимка: NASA

.

Related Articles

Започва строителствотото на 7 пътни съоръжения в Старозагорско

6 надлеза и 1 подлез ще бъдат изградени на територията на Община Стара Загора. Това съобщи генералният директор на НКЖИ инж. Мария Генова по...

Младежи ще изграждат пътека за планинско колоездене във Велики Преслав

Проект на Open Space Foundation 2024 цели да помогне на младежи от Велики Преслав да изградят пътека за планинско колоездене в района. За това...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ