23 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Затвориха четирима доброволци в марсиански хабитат

Ако всичко върви по план, те ще излязат от експеримента след година

Мисията на NASA Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA) е първата от трите планирани симулации на живот на повърхността на Марс. Екипажът е от четирима (включително микробиолог и лекар) и ще остане в своя 3D отпечатан Mars Dune Alpha с площ от 158 квадратни метра една година, пише spisanie8.

CHAPEA ще симулира условия, пред които ще са изправени мисионерите на Марс – ограничени ресурси и бавна или губеща се комуникация. Хората в симулационната капсула ще се сблъскат със симулирана повреда на оборудването и други „стресови фактори за околната среда“, съобщи НАСА. Екипажът ще провежда дейности като симулиране на разходки извън марсианския хабитат и други научни изследвания.

„Симулациите на Земята ще ни помогнат да разберем и да се противопоставим на физическите и психически предизвикателства, пред които ще се изправят астронавтите, преди да отлетят за Марс“, коментират от космическия център в Хюстън.

Снимка: NASA

.

Related Articles

Заради авариен ремонт: Променят организацията на движение на Дунав мост

От 11 до 15 юни се променя организацията на движение на Дунав мост при Русе за авариен ремонт на настилката. За изкърпването й поетапно...

Изграждат нов пешеходен мост над р.Струма в Перник

Започна строителството на новия пешеходен мост над река Струма на ул. "Св. св. Кирил и Методий" при кварталите „Димова махала“ и „Хумни дол“. В...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ