4 C
Пловдив
сряда, февруари 21, 2024

Започна ремонт и реставрация в къщата-музей на Хаджи Димитър в Сливен

Започнаха възстановителни дейности на къщата-музей на Хаджи Димитър в Сливен. Последният голям ремонт там е правен през 60-те години на миналия век. През следващите десетилетия не е извършвана съществена поддръжка и обектът е в незадоволително състояние. Къщата-музей на Хаджи Димитър е обявена за недвижима културна ценност с национално значение през декември 1989 година. Включена е в списъка на Стоте национални туристически обекта.

Домът на рода Асенови е построен в края на XVIII век в квартал „Клуцохор“. Музейният комплекс включва къщата и хана към нея, изграден през първата четвърт на XIX век. И двете постройки са били разрушени и възстановени по архивни фотографии, по разкази на жители и роднини на фамилията. Оригиналното място на къщата е било открито по частично запазените стени на характерната за сливенския бит зимна стая и автентичния каменен зид от югоизточната й стена.

Започналата сега реставрация и консервация стават възможни с финансиране, осигурено от Общината чрез Интегрирания проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческата инфраструктура.

Планиран е цялостен ремонт на покрива, третиране на дървесината срещу вредители, реставрация на двойната дворна врата, таваните, дъсчените настилки и др. Ще бъдат подменени инсталациите, ще има ново, подходящо осветление. Ще бъде създаден детски кът със самостоятелен санитарен възел, а съществуващите санитарни възли в двора на хана ще осигуряват достъп за хора с двигателни затруднения. Предвидена е доставка на ново обзавеждане и оборудване, включително за видеонаблюдение и охрана. Осигурено е финансиране за дигитализиране на експозицията и за изработването на дигитални презентации.

Паралелно с ремонта в къщата-музей на Хаджи Димитър продължават възстановителните дейности в Музея на сливенския бит и калдъръмената улица пред входа му, Държавната сукнена фабрика (стария затвор) и площадното пространство пред нея. Напълно обновена ще бъде въжената линия (лифта) от Сливен до местността Карандила, а частични ремонти ще има на крепостта „Туида“. Ще бъде обособен Туристически информационен център в сградата на Община Сливен. Общата стойност на финансирането е малко над 9,6 млн. лева.

Всички планирани дейности са в рамките на проект BG16RFOP001-6.002-0015-C01 – Интегриран проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческата инфраструктура в Община Сливен, финансиран по ОП „Региони в растеж“, приоритетна ос: 6 „Регионален туризъм“, бюджетна линия: BG16RFOP001-6.002 „Развитие на туристически атракции“, както и с финансов инструмент от Фонда за устойчиви градове.

Related Articles

Събират подземната инфраструктура на София в един сайт

Столичната община подготвя дигитална платформа с информация за инженерната инфраструктура в София. На работна среща с Камарата на строителите в България (КСБ) главният архитект...

Сливен: Приключи ремонтът на три знакови къщи-музеи

Приключиха ремонтните дейности в трите знакови къщи-музеи на Сливен по интегрирания проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ