30 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Започна ремонт и реставрация в къщата-музей на Хаджи Димитър в Сливен

Започнаха възстановителни дейности на къщата-музей на Хаджи Димитър в Сливен. Последният голям ремонт там е правен през 60-те години на миналия век. През следващите десетилетия не е извършвана съществена поддръжка и обектът е в незадоволително състояние. Къщата-музей на Хаджи Димитър е обявена за недвижима културна ценност с национално значение през декември 1989 година. Включена е в списъка на Стоте национални туристически обекта.

Домът на рода Асенови е построен в края на XVIII век в квартал „Клуцохор“. Музейният комплекс включва къщата и хана към нея, изграден през първата четвърт на XIX век. И двете постройки са били разрушени и възстановени по архивни фотографии, по разкази на жители и роднини на фамилията. Оригиналното място на къщата е било открито по частично запазените стени на характерната за сливенския бит зимна стая и автентичния каменен зид от югоизточната й стена.

Започналата сега реставрация и консервация стават възможни с финансиране, осигурено от Общината чрез Интегрирания проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческата инфраструктура.

Планиран е цялостен ремонт на покрива, третиране на дървесината срещу вредители, реставрация на двойната дворна врата, таваните, дъсчените настилки и др. Ще бъдат подменени инсталациите, ще има ново, подходящо осветление. Ще бъде създаден детски кът със самостоятелен санитарен възел, а съществуващите санитарни възли в двора на хана ще осигуряват достъп за хора с двигателни затруднения. Предвидена е доставка на ново обзавеждане и оборудване, включително за видеонаблюдение и охрана. Осигурено е финансиране за дигитализиране на експозицията и за изработването на дигитални презентации.

Паралелно с ремонта в къщата-музей на Хаджи Димитър продължават възстановителните дейности в Музея на сливенския бит и калдъръмената улица пред входа му, Държавната сукнена фабрика (стария затвор) и площадното пространство пред нея. Напълно обновена ще бъде въжената линия (лифта) от Сливен до местността Карандила, а частични ремонти ще има на крепостта „Туида“. Ще бъде обособен Туристически информационен център в сградата на Община Сливен. Общата стойност на финансирането е малко над 9,6 млн. лева.

Всички планирани дейности са в рамките на проект BG16RFOP001-6.002-0015-C01 – Интегриран проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческата инфраструктура в Община Сливен, финансиран по ОП „Региони в растеж“, приоритетна ос: 6 „Регионален туризъм“, бюджетна линия: BG16RFOP001-6.002 „Развитие на туристически атракции“, както и с финансов инструмент от Фонда за устойчиви градове.

Related Articles

Кампания във Франция „Шофирай като жена!“

Това лято пътният трафик във Франция минава под мотото „Шофирай като жена!“. Кампанията за пътна безопасност набира скорост през юли и е активна особено...

Столицата – първенец по изграждане на нови офис площи

Пловдив и Варна все още изостават от столицата по отношение на изграждане на нови офис площи. Това сочи последният доклад на Colliers за пазара...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ