28 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Зам.-министър Николай Шушков: Форсираме проекта за нов мост над Струма при Покровник

Форсира се проектът за изграждане на нов мост над река Струма при село Покровник. По инициатива на заместник-министър Николай Шушков се проведе работна среща, на която бяха обсъдени проблемите, които забавят строителните дейности и вариантите за решаването им. Той посочи, че изграждането на моста при село Покровник се забавя и това поражда напрежение и недоверие сред жителите на община Благоевград.

Съоръжението бе компрометирано след обилни валежи през месец декември 2021 г. и оттогава е затворено за преминаване на автомобили и пешеходци. „Мостът е ключов, защото свързва Благоевград с част от промишлената зона на града и още шест села. В момента всички хора са принудени да обикалят 6-7 км през обходни маршрути. Вече година нищо не се случва, няма никакви наченки на строителство, а процедурите са извървени“, заяви заместник-регионалният министър. По думите му въпросът е бил спешен и е трябвало да се реши още през 2022 г. „За съжаление обаче е налице липса на управленско решение по темата“, коментира зам.-министър Шушков. Той бе категоричен, че държавата повече няма да позволи забавяне на проекта, още повече, че старият мост може да рухне всеки момент. Затова призова за активни действия, за да може строителството на изключително важното съоръжение за голяма част от жителите на общината да започне скоро.

От страна на строителите бе декларирана пълна готовност за започване на дейности по демонтиране на старото и опасно съоръжение, които предхождат строителството на новото. Основната пречка обаче е наличието на газопровод и водопровод, които в момента минават по моста. Практически без изместването им няма как да започне същинската работа на терен. Газопроводът е основен за Благоевград и захранва над 3000 абоната, включително училища, детски градини и др. социални заведения, които няма как да останат дълго време без захранване, особено в зимните месеци.

Участниците в срещата се обединиха около идеята да бъде проектирано временно съоръжение над реката, по което да преминават тръбите с газ и вода, за да започне строежа на новия мост. При наличие на юридическа възможност съоръжението ще се изгради като стоманобетонов мост с ширина 3,5 м за автомобили до 3,5 тона. По този начин ще може да се ползва в бъдеще и като резервен вариант на основното съоръжение, например при евентуално затваряне.

Related Articles

Пилотно: Велико Търново стартира проект за всеобхватно управление на битовите отпадъци

Град Дебелец ще е първият в България с новата система Пилотен проект за цялостно и всеобхватно управление на битовите отпадъци стартира Община Велико Търново заедно...

Важно от НАП! Ето как плащаме от 1 октомври

От началото на октомври 2023 г. плащанията по банков път към НАП ще се извършват по пет нови банкови сметки на БНБ. Всяка от...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ