26 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

ЕС дава 7 млн. евро за проучване за нов мост над Дунав при Русе

Европейска изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда съобщи, че отпуска 7 млн. евро за предпроектни проучвания и проект за изграждане на нов железопътен и автомобилен мост над река Дунав между Русе и Гюргево.

Финансирането идва по военната линия на механизма „Свързана Европа“, който е инструмент за финансиране на трансевропейската транспортна мрежа. Мостът е част от нея и е от ключово значение за реакция на югоизточния фланг на НАТО в случай на военна заплаха.

Предвижда се изграждането на мост с дължина от 2 километра и инфраструктура за достъп до него по около 15 км от румънска и от българска страна. Проектът ще подобри както гражданската, така и военната мобилност в Румъния и България. Очаква се да спре образуването на километрични колони от тирове, което е обичайна картина на границата към момента.

Средствата от Европейската комисия ще стигнат само за проектирането на съоръжението и достъпа до него. За изграждането на моста България и Румъния ще трябва да осигурят финансиране. Възможните източници са няколко – кандидатстване по различни европейски програми, както и на НАТО, заеми или осигуряване на пари от бюджета.

Снимка: АПИ

Related Articles

Изграждат нов пешеходен мост над р.Струма в Перник

Започна строителството на новия пешеходен мост над река Струма на ул. "Св. св. Кирил и Методий" при кварталите „Димова махала“ и „Хумни дол“. В...

Нощ на индустрията в Стара Загора среща работодатели и младежи

Нощ на индустрията предстои в Стара Загора. Първото по рода си събитие цели да осигури директна връзка между работодателите и всички желаещи да се...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ