27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Екип към Фондация „Балканско наследство“ обследва 100 паметника на монументалното фасадно изкуство в България

Специалисти от екипа към Фондация „Балканско наследство“ обследваха 100 паметника на монументалното фасадно изкуство – сграфито, мозайка, керамопластика, металопластика и др., създадени след 1960 година, в градовете Бургас, Велико Търново, Пловдив и София.

Дейността е част от изпълнението на проект: „Новото наследство. Подходи за опазване и комуникация и опазване на съвременното фасадно монументално изкуство в България“, финансиран от Национален фонд „Култура“, по който община Пловдив е партньор. Градът под тепетата ще е сред първите у нас, който ще има програма за опазване на монументалното изкуство, благодарение на този проекта.

Project “The New Heritage: approaches to conservation and dissemination of contemporary monumental facade art in Bulgaria”

В периода от 25 февруари до 5 март 2023г. доц. д-р Елена Кантарева-Дечева – консерватор на мозайките в Епископската базилика на Филипопол и д-р Алесандро Лугари – консерватор в археологически парк „Колизеум“, Италия, заедно с професионалния фотограф Антон Чалъков и д-р Ангела Пенчева-проектен координатор и програмен директор към Фондация „Българско наследство“, в сътрудничество с представители на местните администрации и институции в четирите града, заснеха и описаха състоянието на съхраненост на обектите на територията на всяка от четирите общини.

Събраната информация ще послужи за изготвяне на оценки и предписания за бъдещото им опазване. Тя ще бъде интегрирана и в базата данни на онлайн регистър за стенното монументално изкуство в България, който ще бъде създаден по проекта до есента на 2023 година като ключов инструмент за подпомагане на местните власти при изпълнение на политиките за култура, опазване и утилизация на монументалното изкуство в градска среда.

Снимки: Антон Чалъков

Related Articles

Нова наредба в Казанлък определя облика на градските пространства

Обществено обсъждане на новата Наредба за специфични изисквания към облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли на територията на община Казанлък се състоя...

Варна: Предстои ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни

Предстои основен ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ във Варна, информират от администрацията. Проектът ще се финансира с европейски средства...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ