5 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Египтяни превръщат милиони найлонови торбички в плочки за строителството

Египетски стартъп си е поставил за цел да превърне повече от пет милиарда найлонови торбички в плочки, по-твърди от циментовите, предаде Ройтерс. Така ще се справи с два проблема – тоновете отпадъци, навлизащи в Средиземно море, и високи нива на емисиите, отделяни от строителния сектор.

„Досега сме рециклирали повече от пет милиона найлонови торбички, но това е само началото“, обясни съоснователят на „ТайлГрийн“ Халед Рафат. Той уточни, че целта е до 2025 г. да бъдат рециклирани повече от пет милиарда найлонови торбички.

Във фабриката на компанията, намираща се в покрайнините на Кайро, работници носят големи варели, пълни със смесени отпадъци от пластмаса. Материалите ще бъдат разтопени и компресирани. Получените плочки са продавани на предприемачи, занимаващи се с недвижими имоти и на компании, които ги използват за външни настилки.

Египет е един от най-големите замърсители в Средиземноморския регион – около 74 000 тона пластмасови отпадъци годишно отиват в морето, сочат данни в доклад за 2020 г. на Международния съюз за опазване на природата.

Пластмасовите отпадъци често се изхвърлят на улицата или на неофициални сметища, а също така се изгарят. Северноафриканската държава, която беше домакин на Конференцията на Организацията на обединените нации за климата (КОП27) през ноември миналата година, забрани в последните години използването на пластмасови изделия за еднократна употреба в няколко провинции.

Министърът на околната среда Ясмин Фуад заяви, че правителството работи със супермаркети и се стреми да забрани пластмасовите изделия за еднократна употреба до 2024 г. в цялата страна.

Related Articles

Младежи ще изграждат пътека за планинско колоездене във Велики Преслав

Проект на Open Space Foundation 2024 цели да помогне на младежи от Велики Преслав да изградят пътека за планинско колоездене в района. За това...

Русе – топ дестинация за туристи, Банско – най-посещаван сред зимните курорти

През 2023 г. най-голямо повишение на туристопотока в традиционните градски дестинации отбелязва Русе. Това показват данните на Единната система за туристическа информация. С малко...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ