28 C
Пловдив
вторник, юли 16, 2024

Две от забележителностите в Севлиево влизат в списъка на стоте национални туристически обекта

Две от забележителностите в Севлиево влизат в списъка на стоте национални туристически обекта. От 1-ви април посетителите на местата от културно-историческото ни минало, ще събират печати и за крепостта „Хоталич“ и Хаджистояновото училище в града.

Така обектите от нашето природно, културно и историческо наследство вече стават 229.

По решение на Националното движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта“ в списъка са включени още забележителности, сред които и късноантичната и средновековна крепост „Хоталич” в Севлиево. Експозицията на открито е културна ценност с национално значение и един от най-добре експонираните археологически обекти в България.

От 1-ви април печати ще се събират и за Хаджистояновото училище. Във внушителната сграда в центъра на града се е помещавало едно от първите училища по българските земи, в които децата се обучавали по взаимоучителна метода, а пръв учител е бил Петко Славейков. Днес е основна сграда на Историческия музей в Севлиево.

Related Articles

„Архитектурният дух на Варна“ – четвърто издание на изложбата в галерия „Арт Маркони“

„Архитектурният дух на Варна” е мотото на четвъртото издание на изложбата, която всяка година галерия „Арт Маркони” и художниците, с които работи, посвещава на...

Столицата – първенец по изграждане на нови офис площи

Пловдив и Варна все още изостават от столицата по отношение на изграждане на нови офис площи. Това сочи последният доклад на Colliers за пазара...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ