33 C
Пловдив
събота, юли 13, 2024

ГИС данните за републиканската пътна мрежа вече са достъпни

От 13 март на интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура“ са свободно достъпни и могат да бъдат използвани ГИС данните за мостове, тунели, републиканската и общинската пътна мрежа. Публикувани са и метаданни с обяснения към тях. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Николай Найденов при участието си в конференция на тема отворен и свободен софтуер в географски информационни системи.

Пред участниците в конференцията зам.-министър Найденов посочи, че след поредица от инициативи от 2014 г. в Геодезическия факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия се преподава основно на географски информационни системи със свободен лиценз QGIS, което възпитава студентите в свободен и независим професионален дух. И допълни, че по негова инициатива сред служители на министерството е проведено обучение за работа с такива системи.

След положителната обратна връзка на вече преминалите през обучението служители на ведомството има много други желаещи да се включат в него, в това число експерти от АПИ и Дирекцията за национален строителен контрол, обясни регионалният заместник-министър.

Във всяка една дирекция на министерството има нужда от хора, които да припознаят силата на свободните данни и тяхната добавена стойност за обществото, допълни инж. Найденов и изрази убедеността си, че наличните в министерството пространствени данни трябва да бъдат публично достъпни, стига това да не противоречи на други нормативи.

Related Articles

Възможност за участие в конкурса ,,Достъпен град“ за 2025 г.

Конкурсът за наградата "Достъпен град" за 2025 г. вече е отворен за кандидатстване. С нея се отличават градове, които полагат резултатни усилия, за да...

През уикенда: Ретро влак по пътя на теснолинейката Септември – Велинград

Влак с ретро вагони пътува събота и неделя през юли по маршрута от гара Септември до гара Велинград и Цветино, съобщиха от пресцентъра на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ