18 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Габрово приключва проект за умно управление на отпадъците

Община Габрово приключва работа по екологичния проект, свързан с умното управление на отпадъците. Той се осъществи съвместно със „Скейл Лабс“ ЕООД и над 200 габровски домакинства. В града по проекта бяха разположени иновативни съдове за отпадъци, разработени от местна технологична фирма. Специални боксове бяха поставени върху стандартни 1,1-кубикови контейнери за отпадъци, намиращи се на сметосъбиращите площадки на ул. „Петър Падалски“ № 1, 4 и 6. Съоръженията са оборудвани със специализирани приставки, които измерват обема на изхвърления боклук чрез приемни отвори с обем 5 и 20 литра. Създаден е и софтуер, който обработва и анализира данните с цел идентифициране на най-справедлив модел за определяне на такса „битови отпадъци“.

Проектът „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците“ се изпълни с финансовата подкрепа на ОП „Околна среда“ 2014 – 2020 г.

За финалното събитие, което ще се проведе на 3 октомври, Община Габрово е предвидила богата програма с концерти, занимания за деца и еко работилници.

Related Articles

Представят обновените музеи – РИМ и РЕМО „Етър“ в Габрово

Представяне на реализираните дейности по обновяването на Регионалния исторически музей и на етнографския музей на открито „Етър“ ще се проведе в понеделник, 15 април...

Археологически комплекс „Долината на тракийските царе“ посреща туристи

Представя по иновативен начин тракийската култура и изкуство Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“ се намира в град Шипка, а в непосредствена близост до него...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ