2 C
Пловдив
неделя, декември 10, 2023

Габрово приключва проект за умно управление на отпадъците

Община Габрово приключва работа по екологичния проект, свързан с умното управление на отпадъците. Той се осъществи съвместно със „Скейл Лабс“ ЕООД и над 200 габровски домакинства. В града по проекта бяха разположени иновативни съдове за отпадъци, разработени от местна технологична фирма. Специални боксове бяха поставени върху стандартни 1,1-кубикови контейнери за отпадъци, намиращи се на сметосъбиращите площадки на ул. „Петър Падалски“ № 1, 4 и 6. Съоръженията са оборудвани със специализирани приставки, които измерват обема на изхвърления боклук чрез приемни отвори с обем 5 и 20 литра. Създаден е и софтуер, който обработва и анализира данните с цел идентифициране на най-справедлив модел за определяне на такса „битови отпадъци“.

Проектът „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците“ се изпълни с финансовата подкрепа на ОП „Околна среда“ 2014 – 2020 г.

За финалното събитие, което ще се проведе на 3 октомври, Община Габрово е предвидила богата програма с концерти, занимания за деца и еко работилници.

Related Articles

Икономистите на БАН организират научна конференция за прехода към зелена икономика

Институтът за икономически изследвания при БАН организира научна конференция на тема: „Икономическо развитие и политики: реалности и перспективи. Национални и европейски предизвикателства на прехода...

Спасяват 100-годишна сграда в Пловдив с благотворителен концерт в неделя

Пловдивското певческо дружество "Ангел Букорещлиев" и приятели организират на 10 декември (неделя) „Благотворителен концерт – матине“ с кауза за набиране на средства за реставрация...

КАТ с нова акция по пътищата

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ