36 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

Габрово приключва проект за умно управление на отпадъците

Община Габрово приключва работа по екологичния проект, свързан с умното управление на отпадъците. Той се осъществи съвместно със „Скейл Лабс“ ЕООД и над 200 габровски домакинства. В града по проекта бяха разположени иновативни съдове за отпадъци, разработени от местна технологична фирма. Специални боксове бяха поставени върху стандартни 1,1-кубикови контейнери за отпадъци, намиращи се на сметосъбиращите площадки на ул. „Петър Падалски“ № 1, 4 и 6. Съоръженията са оборудвани със специализирани приставки, които измерват обема на изхвърления боклук чрез приемни отвори с обем 5 и 20 литра. Създаден е и софтуер, който обработва и анализира данните с цел идентифициране на най-справедлив модел за определяне на такса „битови отпадъци“.

Проектът „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците“ се изпълни с финансовата подкрепа на ОП „Околна среда“ 2014 – 2020 г.

За финалното събитие, което ще се проведе на 3 октомври, Община Габрово е предвидила богата програма с концерти, занимания за деца и еко работилници.

Related Articles

Дупница реализира „зелен“ проект заедно с Крива паланка

Проект за подобряване на зелените зони и парковите пространства за над 800 000 лева стартира Община Дупница заедно с Крива паланка по Програмата за...

Кампания във Франция „Шофирай като жена!“

Това лято пътният трафик във Франция минава под мотото „Шофирай като жена!“. Кампанията за пътна безопасност набира скорост през юли и е активна особено...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ