21 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Габрово: Избират с международен конкурс проект на артцентър „Kpиcтo и Жaн-Kлoд“

Обявяват международен конкурс за създаването на артцентър „Kpиcтo и Жaн-Kлoд“ в Габрово. Той ще е в сградата на затворения през 2009 г. техникум по текстил в Габрово. Избран е заради връзката на изкуството на Кристо и Жан-Клод с исторически водещата за Габрово индустрия. Сградата е масивна, има просторни помещения с високи тавани, които са подходящи за създаване и представяне на изкуство на площ от 12 хиляди квадратни метра.

През лятото на 2022 г. Община Габрово получи техническа подкрепа от Европейската комисия в рамките на инициативата „Нов европейски Баухаус“, чиято цел е да подкрепи зеления преход, като се започне от културната промяна на нагласите. В края на същата година собствеността на бившия текстилен техникум е прехвърлена от Министерството на образованието на Община Габрово.

Според зданието на международния конкурса за проектиране на артцентър „Kpиcтo и Жaн-Kлoд“ се предвижда в него да бъдат обособени aтeлиeтa зa xyдoжници, peзидeнтнa пpoгpaмa, лятнo yчилищe зa apxитeĸти и ĸypaтopи, библиотеки, институт за публично изкуство и други.

Източник: Музей „Дом на хумора и сатирата“

Related Articles

Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3

Почти двадесет години след обявяването на проекта, България и Румъния започнаха реални действия за строителството на трети мост над Дунав. Двете страни подадоха съвместен...

Котел: 15-метров портрет на Георги Раковски изрисуваха Nasimo и Sve

15 метров стенопис с лика на Георги Раковски изработиха в Котел стрийт артистите Станислав Трифонов-Nasimo и Светлозар Янков-Sve, съобщиха от общината. Най-големият живописен портрет...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ