15 C
Пловдив
понеделник, февруари 26, 2024

В Равно поле пестят енергия със собствена соларна централа в кметството

Кметството на село Равно поле община Елин Пелин изгради и пусна в експлоатация соларна централа за собствено потребление. Целта е да покрива енергийните им нужди, а проектът е част от стратегията на общината за подобряване на енергийната ефективност на територията на страната.

“Една от добрите практики в Европа е да се инсталират соларни централи на покривните площи на обектите на общинските сгради. Изградихме соларна централа като дарение на община Елин Пелин и насърчаваме и другите общини да вземат пример за тази добра практика, за да се постигне устойчивост по отношение на задоволяването на енергийните нужди”, коментира д-р инж. Веселин Тодоров, председател на сдружение “Соларна Академия България”.

Слънчевата енергия може да помогне на кметствата да спестят средства от сметките си за ток, като произвеждат енергия от възобновяем източник. Така не се произвеждат вредни емисии и кметствата могат да намалят въглеродния си отпечатък .

Related Articles

До 2026 година: Пускат нови 8 влака в софийското метро

Нови 8 влака ще возят пътниците в софийското метро през 2026 г. Те ще бъдат произведени от един от най-големите европейски индустриални конгломерати –...

Лом инвестира 30 млн. лв. в инфраструктурни обекти

30 млн. лв. инвестира община Лом в инфраструктурни обекти през следващите 2 години. Финансирането се осигурява от държавния бюджет за изпълнението на четири важни...

Община Троян с 4 нови проекта

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ