27 C
Пловдив
петък, юни 14, 2024

В Равно поле пестят енергия със собствена соларна централа в кметството

Кметството на село Равно поле община Елин Пелин изгради и пусна в експлоатация соларна централа за собствено потребление. Целта е да покрива енергийните им нужди, а проектът е част от стратегията на общината за подобряване на енергийната ефективност на територията на страната.

“Една от добрите практики в Европа е да се инсталират соларни централи на покривните площи на обектите на общинските сгради. Изградихме соларна централа като дарение на община Елин Пелин и насърчаваме и другите общини да вземат пример за тази добра практика, за да се постигне устойчивост по отношение на задоволяването на енергийните нужди”, коментира д-р инж. Веселин Тодоров, председател на сдружение “Соларна Академия България”.

Слънчевата енергия може да помогне на кметствата да спестят средства от сметките си за ток, като произвеждат енергия от възобновяем източник. Така не се произвеждат вредни емисии и кметствата могат да намалят въглеродния си отпечатък .

Related Articles

Екстремен велопарк и детски полигон в обновения габровски парк „Баждар“

Най-големият вътрешноградски парк в Габрово – „Баждар“ ще бъде зона за отдих, спорт и забавления. До края на месец юни се очаква да бъде...

Как се произвежда енергия в дома показват на Празник на слънцето в кв. „Факултета“

Как всеки може да произвежда енергия в дома си показват на Празник на слънцето в софийския квартал „Факултета“. Фотоволтаичните системи за балкони и фасади...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ