15 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

В нова фотоволтаична централа инвестира плевенското дружество „Тролейбусен транспорт”

Нова фотоволтаична централа за собствени нужди изгради плевенското общинско дружество „Тролейбусен транспорт” ЕООД, информира управителят инж. Ангел Несторов. Съоръжението е в експлоатация от пет дни, за които е произвело 10 мегаватчаса електрическа енергия и е реализирало 400 тона икономия на въглеродни емисии, с което отговаря на предварително направените изчисления. Също според разчетите инсталацията ще осигурява годишно 12-13 % от общата консумация на дружеството. Със специално приложение се следи всяка минута от производството на енергия, която веднага се използва в контактната мрежа на тролейбусния транспорт. В почивните дни обаче добитата енергия е повече от консумацията, което налага допълнителни дейности за постигане на автоматична свързаност.

Фотоволтаичната централа може да работи близо 25 години, за около 4 години благодарение на направените икономии инвестицията ще бъде възвърната на дружеството. Икономиите позволяват и да се повишат работните възнаграждения на тролейбусните водачи, което вече е направено, разказа още инж. Несторов.

Плевен е единственият град в България с изцяло екологичен градски транспорт, коментира кметът Георг Спартански по време на срещата. Общинското дружество „Тролейбусен транспорт” разполага общо с 68 тролейбуса и електробуса, 14 зарядни станции, обслужващи машини, новоизградено депо и реконструирано предишно депо, което позволи и разкриването на нови линии. Реализацията на фотоволтаичната централа е една много добра реакция в условията та енергийна криза и вариращи цени на електроенергията. Тя гарантира стабилност на дружеството и запазване цените на услугата за ползване на градския транспорт, при това в комфортни условия, подчерта Георг Спартански.

Related Articles

Пускат билети за празничната теснолинейка на 3 март

ще пътува от гара Септември до Якоруда и от Якоруда до гара Септември за отбелязване на Националния празник за освобождението на България...

Кметът на Свищов с книга за драматични моменти от историята на града

Описва пораженията от земетресението във Вранча през 1977 и отражението му върху архитектурата и хората Пораженията от опустошителното земетресение във Вранча върху архитектурата и развитието...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ