32 C
Пловдив
понеделник, юни 24, 2024

В нова фотоволтаична централа инвестира плевенското дружество „Тролейбусен транспорт”

Нова фотоволтаична централа за собствени нужди изгради плевенското общинско дружество „Тролейбусен транспорт” ЕООД, информира управителят инж. Ангел Несторов. Съоръжението е в експлоатация от пет дни, за които е произвело 10 мегаватчаса електрическа енергия и е реализирало 400 тона икономия на въглеродни емисии, с което отговаря на предварително направените изчисления. Също според разчетите инсталацията ще осигурява годишно 12-13 % от общата консумация на дружеството. Със специално приложение се следи всяка минута от производството на енергия, която веднага се използва в контактната мрежа на тролейбусния транспорт. В почивните дни обаче добитата енергия е повече от консумацията, което налага допълнителни дейности за постигане на автоматична свързаност.

Фотоволтаичната централа може да работи близо 25 години, за около 4 години благодарение на направените икономии инвестицията ще бъде възвърната на дружеството. Икономиите позволяват и да се повишат работните възнаграждения на тролейбусните водачи, което вече е направено, разказа още инж. Несторов.

Плевен е единственият град в България с изцяло екологичен градски транспорт, коментира кметът Георг Спартански по време на срещата. Общинското дружество „Тролейбусен транспорт” разполага общо с 68 тролейбуса и електробуса, 14 зарядни станции, обслужващи машини, новоизградено депо и реконструирано предишно депо, което позволи и разкриването на нови линии. Реализацията на фотоволтаичната централа е една много добра реакция в условията та енергийна криза и вариращи цени на електроенергията. Тя гарантира стабилност на дружеството и запазване цените на услугата за ползване на градския транспорт, при това в комфортни условия, подчерта Георг Спартански.

Related Articles

От 24 юни: Започва ремонт на „Челопешко шосе“ и „Кремиковско шосе“

Продължават ремонтните дейности в район „Кремиковци“, каза пред Радио София кметът Лилия Донкова. Тя уточни, че реконструкцията на читалището в Бухово е приключила, предстои...

Къщи край София по-евтини от гараж в столицата

Най-високите цени на имоти у нас са в София и Варна, следвани от Бургас и Пловдив, съобщи радио "Фокус“. Цените на имотите в столицата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ