25 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

В Германия строят най-голямата плаваща слънчева електроцентрала

Строителството на най-голямата плаваща слънчева електроцентрала в Германия започна, информира БТА. Тя е разположена в езеро в източната част на страната, което някога е било открита мина за лигнитни въглища.

Дейностите по изкуственото оводняване на някогашната мина започна през 2019 г. Обектът трябва да се превърне в най-голямото изкуствено вътрешно езеро в Германия в рамките на десетилетие заради специалните нужди на проекта.

Със своите 16 хектара, плаващата фотоволтаична централа край град Котбус е най-голямото подобно съоръжение в Германия и едно от най-големите в Европа, според оператора на проекта. Около 51 000 слънчеви модула са монтирани на почти 1900 плаващи в езерото платформи.

Плановете са новата мощност да влезе в експлоатация през второто полугодие на 2024 г. Очаква се централата да генерира около 29 000 мегаватчаса електроенергия годишно, което е достатъчно за захранване на 8250 домакинства.

Related Articles

Записват за курса „Шайо“ по опазване на недвижимото културно наследство

НИНКН и школата „Шайо“ - Париж канят архитекти с интерес към паметниците на културата да кандидатстват за специализирания курс по опазване на недвижимото културно...

През уикенда: Ретро влак по пътя на теснолинейката Септември – Велинград

Влак с ретро вагони пътува събота и неделя през юли по маршрута от гара Септември до гара Велинград и Цветино, съобщиха от пресцентъра на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ