14 C
Пловдив
събота, май 25, 2024

В Брестовица започна изграждането на 8-километровия водопровод

Започна обновяването на ВиК мрежата на село Брестовица, чиято вода от 4 години е негодна за пиене заради съдържание на манган. На церемонията по първа копка в местност между селата Брестовица и Йоаким Груево присъстваха кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, който е и член на УС на НСОРБ, директорът на ВиК – Пловдив инж. Антон Гълъбов както и жители на селото и представители на сдружението „Живот за Брестовица“.

Инж. Гълъбов подчерта, че вече е направена първата стъпка – изграждането на пречиствателна станция, която да пречиства мангана от водата, която сега се подава към селото. До месец съоръжението ще бъде готово. Започва изграждането на довеждащия водопровод, който е дълъг около 8 км и започва от 3-те нови кладенеца, които са с чиста вода и много добър дебит. От Българския ВиК холдинг са осигурени 2,5 млн. лв. за целта.

Кметът на общината Павел Михайлов добави, че проектът за подмяна на водопроводната мрежа на Брестовица започва след повече от 4 години протести и битка с институциите. „Целият проект е много скъп – около 25 млн.лв. и общината не може със собствени сили да се справи. Затова апелираме държавата да ни помогне“, допълни той.

Жителите на Брестовица приемат новината с надежда, че скоро ще пият чиста вода. Днес съм щастлив, коментира и Любомир Томов, председател на сдружението „Живот за Брестовица“.

Related Articles

Нови правила за плановите ремонти в Благоевград

Община Благоевград въвежда нови правила за извършване на плановите ремонти от разпределителни дружества, ВиК и частни лица, вкл. за включване в мрежите жилищни кооперации....

БНБ препоръчва: Банките да затегнат отпускането на ипотечни кредити

БНБ отчита увеличение при отпускането на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти и в тази връзка разпореди на банките да вземат допълнителни мерки за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ